Druga po veličini berza u Nemačkoj, Stuttgart Borse, otkrila je planove za razvoj nove platforme za inicijalne ponude novčića (ICO), kao i multilateralnu lokaciju za kripto trgovanje, izveštava Finextra 2. avgusta.

Nemačka berza, koja je imala obim trgovanja od 81 milijarde evra (oko 95 milijardi dolara) u svim klasama imovine 2017. godine, već je u maju ove godine predstavila prototip svoje aplikacije za kripto trgovanje sa nula provizije za javnost, nazvanu "Bison" koji će biti pušten u septembru.

Sada berza postavlja svoje planove na primarnom i sekundarnom tržištu razvijajući ICO platformu i multilateralno, regulisano mesto za kripto trgovanje.

Primarna ICO platforma će olakšati izdavanje digitalnih tokena, finansiranje korporacija i zastupanje prava i imovine, a berza ima za cilj da poveća njihove šanse za uspeh time što će ih trgovati na svojim sekundarnim berzma.

Prema Finextra, Aleksandar Hopner, izvršni direktor u Borse Stuttgart-u, izjavio je da je potez razvoja platforme za kripto trgovanje odgovor na "potražnju kako maloprodajnih tako i institucionalnih investitora za regulisano i pouzdano okruženje za trgovinu kriptovalutama", napominjući:

"Na tržišnim tokenima izdatim putem naše ICO platforme može da se trguje na sekundarnom tržištu, što je važan faktor uspeha za ICO".

Hopner je dodao da je cilj berze da obezbedi "centralne usluge duž lanca vrednosti za digitalne resurse, sve pod jednim krovom", pa zbog toga razvija kompletnu uslugu infrastrukturu koja će da uključi bezbedna rešenja za zaštitu starijih digitalnih dobara i utvrđenih kriptovaluta kao što su bitkoin (BTC) i itirijum (ETH).

Bison razvija lokalni analitičar podataka sa svojim startapom Sowa Labs, koju je berza kupila u decembru 2017. godine kao deo svog razvojnog puta za ispunjenje ambiciozne "digitalne strategije".

Pored kriptovaluta, međunarodne berze pokušavaju da integrišu osnovnu tehnologiju blokčeina kako bi povećale efikasnost i sigurnost svojih operacija.

Cointelegraph je nedavno izveštavao o detaljnoj analizi globalne implementacije blokčina za transakcije akcijama do danas koje je preduzela služba za finansijsku superviziju Južne Koreje (FSS). Na osnovu svojih nalaza, FSS je pozvao lokalne regulatorne agencije i kompanije da rade na razvoju blokčein integrisanog sistema za inovacije domaćih tržišta berze.

 

Pripremio: Nikola Mosurović