Druga najveća nemačka berza, Stuttgart Börse, koja, kako se navodi, ima obim trgovanja od 100 milijardi dolara, objavila je lansiranje aplikacije za trgovanje kriptovalutama bez naknada, 17. maja. Aplikacija za pametne telefone, nazvana ‘Bison’, biće besplatna za korišćenje od jeseni 2018. godine, a razvijena je zajedno sa finteh startapom - Sowa Labs.

Četiri kriptovalute - bitkoin, itirijum, lajtkoin i ripl - biće podržane lansiranjem aplikacije, uz dodatnu digitalnu imovinu, koja je obećana “u bliskoj budućnosti”. Interfejs i proces trgovanja imaju za cilj praktičnost, koja izuzima potrebu za korišćenjem kripto novčanika ili papirologije.

Platforma pruža korisnicima i AI alat za analizu podataka, ‘Cryptoradar’, koji analizira preko 250,000 tvitova iz kripto sfere, na dnevnom nivou, pružajući uvid u raspoloženje zajednice u realnom vremenu. U vreme objavljivanja članka, algoritam Cryptoradar-a, na sajtu Bison, pokazuje bitkoin, itirijum i lajtkoin kao neutralne, a ripl sa kretanjem ka pozitivnom spektru.

Prototip aplikacije predstavljen je danas, 18. maja, na sajmu finansiranja i investicija - Invest2018, u Štutgartu, na kom je Dr Uli Spenkovski, generalni direktor Sowa Labs-a, komentarisao da je Bison “prva kripto aplikacija u svetu iza koje stoji tradicionalna berza”. Sowa Labs tvrdi da je njihovo istrživanje, sprovedeno na preko 1,000 učesnika, pokazalo da bi većina investitora želela “lakši” pristup kripto tržištima.

Prošle nedelje, Cointelegraph je izvestio o mobilnoj aplikaciji za trgovinu akcijama - Robinhud, koja je sakupila 363 miliona za finansiranje, kako bi proširila svoju kripto platformu pirom SAD-a, sa planom da podrži 16 različitih kriptovaluta, sve bez naknade. Uz skorašnje finansiranje, Robinhud je postao drugi najvredniji startap u SAD-u, sa trenutnom vrednošću od 5,6 milijardi dolara, i statusom brokerskog dilera u skladu sa SEC-om, za razliku od vodeće američke platforme za trgovanje kriptovalutama - Coinbase.

Pored pogodnih ulaznih tačaka u kripto prostor namenjenih pojedincima, možda je najvažniji presedan za novi poduhvat Stuttgart Börse-a skorašnja objava vlasnika njujorške berze o njegovim planovima da ponudi bitkoin ugovore o razmeni, koji će biti izmireni u bitkoinu, omogućavajući tradicionalnim klijentima Vol Strita da kupuju i deponuju kriptovalute.


 

Pripremila: Kristina Ristin