Štutgardska berza (SVB), druga po veličini berza u Nemačkoj, uvrstila je dva kripto exchange-traded notes (ETNs), navodi se u saopštenju za medije koje je 13. maja objavio Cointelegraph.

Zasnovani na dve kriptovalute, XRP i lajtkoin (LTC) i izdati preko XBT provajdera, ovi ETN se sada mogu trgovati za švedsku krunu (SEK) i evro (EUR) na Štutgardskoj berzi, desetoj najvećoj berzi u Evropi, navodi se u saopštenju.

Dodavanje kripto ETN na SVB navodno omogućava investitorima da prate buduće kretanje cena XRP-a i LTC-a putem hartija od vrednosti kojima se trguje na berzi, što je prva inicijativa te vrste u Nemačkoj, objasnio je izvršni direktor Štutgardske berze Jirgen Ditrih.

Slično kao i kod drugih proizvoda kojima se trguje na berzi, kripto-ETN su navodno dostupni za trgovanje na berzi od 8:00h do 22:00h po srednjeevropskom vremenu (CET).

ETN bazirani na XRP-u i LTC-u se već od 4. aprila trguju u Švedskoj na Nordic Growth Market (NGM) berzi koja je u vlasništvu Štutgardske berze.

Ranije ove godine, Štutgardska berza je zvanično pokrenula svoju aplikaciju za kripto trgovanje, Bison.

Nedavno, druga najveća berza na svetu Nasdaq je širila glasine da testira trgovanje proizvodom baziranim na bitkoinu (BTC). Prethodno je berza potvrdila svoje planove za lansiranje bitkoin fjučersa u prvoj polovini 2019. godine.

 

Pripremio: Nikola Mosurović