Blokčein platforma Gibraltarske berze dobija licencu od finansijskog regulatora

Gibraltarska blokčein berza (GBX) obezbedila je licencu od Komisije za finansijske usluge Gibraltara (GFSC), prema blog postu kompanije 22. novembra.

GBX je osnovan u julu ove godine od strane Gibraltarske berze (GSKS). Platforma je prvi put objavila svoju blokčein platformu za trgovanje u novembru 2017. godine, sa ciljem da postane "prvo nacionalno regulisano tržište i ekosistem digitalne imovine u svetu".

"Od 21. novembra 2018. GBX će raditi kao licencirani provajder tehnologije distribuiranog registra (DLT), koji reguliše Komisija za finansijske usluge Gibraltara u skladu sa Gibraltarskim pravilima o finansijskim uslugama 2018 DLT", navodi se u saopštenju.

Prema saopštenju, ovaj potez čini GSX prviom regulisanom berzom koja poseduje i upravlja blokčein berzom.

Trenutno GBX podržava trgovanje za šest digitalnih valuta, uključujući bitkoin (BTC), itirijum (ETH) i berzin Rock (RKT) token, sa planovima da dodaju još više fiat valuta, pored USD, "u bliskoj budućnosti".

Gibraltar je poznat po svojim inicijativama da razvije prijateljsko okruženje za blokčein i kriptovalute. U februaru su gibraltarska vlada i GFSC najavili stvaranje nacrta zakona koji će da reguliše inicijalne ponude novčića (ICO) na britanskoj prekomorskoj teritoriji.

Jedan od glavnih aspekata Gibraltarskog ICO-a je uvođenje koncepta "ovlašćenih sponzora", koji bi trebalo da budu "odgovorni za osiguravanje usklađenosti sa regulativom i otkrivanjem finansijskog kriminala".

Do marta - pre planiranog pokretanja GBX-a - Gibraltar je privukao 200 potencijalnih ICO-a, što je podstaklo "ogromno" interesovanje za pokretanje prodaje tokena u okviru novog regulisanog ICO okruženja na teritoriji.

 

Pripremio: Nikola Mosurović