Gibraltarska blokčein berza (GBX) obezbedila je licencu od Komisije za finansijske usluge Gibraltara (GFSC), prema blog postu kompanije 22. novembra.

GBX je osnovan u julu ove godine od strane Gibraltarske berze (GSKS). Platforma je prvi put objavila svoju blokčein platformu za trgovanje u novembru 2017. godine, sa ciljem da postane "prvo nacionalno regulisano tržište i ekosistem digitalne imovine u svetu".

"Od 21. novembra 2018. GBX će raditi kao licencirani provajder tehnologije distribuiranog registra (DLT), koji reguliše Komisija za finansijske usluge Gibraltara u skladu sa Gibraltarskim pravilima o finansijskim uslugama 2018 DLT", navodi se u saopštenju.

Prema saopštenju, ovaj potez čini GSX prviom regulisanom berzom koja poseduje i upravlja blokčein berzom.

Trenutno GBX podržava trgovanje za šest digitalnih valuta, uključujući bitkoin (BTC), itirijum (ETH) i berzin Rock (RKT) token, sa planovima da dodaju još više fiat valuta, pored USD, "u bliskoj budućnosti".

Gibraltar je poznat po svojim inicijativama da razvije prijateljsko okruženje za blokčein i kriptovalute. U februaru su gibraltarska vlada i GFSC najavili stvaranje nacrta zakona koji će da reguliše inicijalne ponude novčića (ICO) na britanskoj prekomorskoj teritoriji.

Jedan od glavnih aspekata Gibraltarskog ICO-a je uvođenje koncepta "ovlašćenih sponzora", koji bi trebalo da budu "odgovorni za osiguravanje usklađenosti sa regulativom i otkrivanjem finansijskog kriminala".

Do marta - pre planiranog pokretanja GBX-a - Gibraltar je privukao 200 potencijalnih ICO-a, što je podstaklo "ogromno" interesovanje za pokretanje prodaje tokena u okviru novog regulisanog ICO okruženja na teritoriji.

 

Pripremio: Nikola Mosurović