Još jedna velika švajcarska finansijska institucija je počela da prihvata bitkoin ove nedelje pošto je Swissquote ispratio Falcon Private banku.

U saopštenju za medije objavljenom danas, Swissquote se opisuje kao “prva onlajn banka u Evropi koja nudi investiranje u bitkoin”.

Odluka koja je omogućila investiranje u bitkoin za 302.000 korisnika na platformi sa ukupnim kapitalom od 17,8 milijardi franaka (17,6 milijardi dolara).

“Mnogi investitori su zainteresovani za kriptovalute, ali se plaše da trguju sa njima, jer su igrači na ovom tržištu uglavnom slabo poznati i često zahtevaju prenos sredstava na strani račun”, izjavio je izvršni direktor Mark Buerki.

“Kao švajcarska banka, mi nudimo svojim klijentima pojednostavljen i transparentan proces, bez inostranih transfera, što je dostupno svima.”

Vest se pojavila samo nekoliko dana nakon što je privatna banka Falcon objavila da sarađuje sa kompanijom Bitcoin Suisse kako bi svojim klijentima omogućila “čuvanje, kupovinu i prodaju bitkoina direktno putem svoje platforme za elektronsko bankarstvo.”

Pre toga, bitkoin sertifikat je bio najpopularniji finansijski proizvod dostupan na glavnoj berzi u Švajcarskoj, SIX.

U međuvremenu, Swissquote će za svoj projekat koristiti Bitstamp, menjačnicu koja je trenutno locirana u Luksemburgu, kako bi omogućila plaćanja i pružanje informacija o ceni bitkoina.

“Partnerstvo Bitstamp-Swissquote označava prekretnicu u već obećavajućem razvoju bitkoina, koji se postepeno primenjuje u tradicionalnim finansijskim sistemima”, dodaje se u saopštenju.

Švajcarska je već znatno ispred svojih suseda Austrije i Nemačke u trci za širenjem novih tehnologija poput blokčeina i kriptovaluta.