Nekoliko najvećih londonskih banaka pravi zalihe bitkoina kako bi otplatile sajber kriminalcima koji prete da obore kritične IT sisteme, kažu IT stručnjaci. Banke su dovele sebe u situaciju da im je jeftinije da plate kriminalcima nego da rizikuju sajber napad na visokom nivou.

Prema izveštaju Gardijana, plaćanje otkupnine sa bitkoinima izgleda kao sigurniji način, jer iako su viši policijski službenici upoznati sa praksom, policija nema sredstva da bi se bavila sajber napadima kojih je sve više.

Dr Simon Murs, bivši ambasador tehnologija u Vladi Velike Britanije i predsedavajući međunarodnog godišnjeg konresa e-kriminala, nije indetifikovao da banke kupuju bitkoine, ali izjavljuje u izveštaju:

“Iz čisto pragmatične perspektive, finansijske institucije sada istražuju potrebu da održavaju zalihe bitkoina za nesrećni slučaj u kojem bi one bile meta napada visokog inteziteta, a sprovođenje zakona možda neće moći da im pomogne dovoljno brzo da bi se vratili u poslovne tokove.”

On je dodao da su velike kompanije počele da brinu da napad više nije pitanje bezbednosti informacja već pitanje za izvršni odbor, akcionare i problem poverenja klijenata u kompaniju.

Novi model napada zasnovanih na otkupnini

On predviđa da će situacija postati još kritičnija kako se budu izbacivali sve bolji umreženi pametni uređaji koji će omgućiti prikupljanje razorne kompjuterske snage koja više neće moći da bude odbijena postojećim IT sigurnosnim sistemima.

“Ono sa čime se mi suočavamo su hakerski alati koji sve više liče na sajber oružje. To postaje mnogo širi problem koji privreda nije očekivala. Jednom kada bude otišlo iznad terabita, svaka zaštita će biti zbrisana. Ne postoji sistem koji bi mogao da zaštiti od takvog napada.”

Procenjuje se da ima između 7 i 19 milijardi uređaja priključenih na IoT (internet of things) u ovom trenutku. Konzervativne prognoze ukazuju na porast do 50 milijardi u sledećih pet godina.

Novi model napada zasnovanog na otkupnini je na pomolu, motivisan da iskoristi strah od gubitka korisnika, dodaje direktor IT u Plixer-u, Tomas Por. On je izjavio:

“Infrastukturni prekid rada, kao što je DoS (denial of service), protiv pružaoca usluga koji utiče kako na dobavljača tako i na kupca, može izazvati brzu otkupnu isplatu kako bi se izbegao gubitak korisnika ili veći finansijski udar.”