Glavni nemački finansijski regulator, Savezni organ za finansijski nadzor (BaFin) je izdao saopštenje u kom upozorava investitore o rizicima ulaganja u ICO projekte.

U svom saopštenju, BaFin upozorava investitore o raznim rizicima vezanim za ICO projekte i prodaju tokena.

Među rizicima je mogućnost gubitka cele jedne investicije. Agencija je, takođe, upozorila da ICO kao model finansiranja može "privući prevarante" koji mogu pogrešno predstaviti svoje projekte potencijalnim investitorima.

Deo izjave glasi:

"Zbog nedostataka zakonskih uslova i pravila transparentnosti, potrošač ostaje prepušten samom sebi kada dolazimo do provere indentiteta, ugleda i kreditne sposobnosti token provajdera da bi smo bolje razumeli  i procenenili  ulaganje. Takođe, ne može se garantovati da će lični podaci biti zaštićeni u skladu sa nemačkim standardima."

BaFin-ovi drugi planovi

"Iako BaFin nije nametnuo nove zahteve ili smernice za organizatore ICO projekata u svojoj najnovijoj izjavi, rečeno je  je da će 15. novembra biti objavljen sveobuhvatniji vodič za investitore."

Agencija je, takođe, upozorila da pre odluke pristupanja nekom ICO projektu, potrošači bi trebalo da su sigurni da u potpunosti razumeju benefite kao i rizike investicije i projekta. Trebalo bi dodati da bi preduzimanje neophodnih mera protiv ICO-a moglo dovesti do verovatnih gubitaka za investitore tokena, što dokazuje njihovu "prevarantsku" prirodu.

"Pre nego što bilo koji potrošač odluči da učestvuje u ICO-u, trebalo bi da u potpunosti razume benefite i rizike projekta ili investicije."


 

Pripremio: Bojan Zečević