Globalne blokčein aplikacije u industriji telekomunikacija će generisati 1,37 milijardi dolara prihoda do 2024. godine, navodi se u saopštenju za medije Research and Markets-a objavljenom 2. aprila.

U izveštaju, nazvanom "Globalni blokčein u prognozi tržišta telekomunikacija do 2024. godine", irska agencija za istraživanja Research and Markets predviđaju usvajanje blokčeina u telekomunikacijama po godišnjoj stopi rasta (CAGR) od 77,9 odsto tokom prognoziranog perioda.

Prema izveštaju, rast blokčeina u telekomunikacijama će se zasnivati na brojnim ključnim faktorima, uključujući rastuće sigurnosne probleme, potražnju za upravljanjem prevarama, implementaciju 5G, kao i sve veći broj konzorcijuma kao što su Hyperledger, Carrier Blockchain Study Group (CBSG), i drugi.

Research and Markets su ranije predviđali da će blokčein doprineti oko milijardu dolara telekomunikacijskoj industriji do 2021. godine, sa 46,6 miliona u 2018. godini.

Nedavno su Research and Markets prognozirali da će globalno tržište kripto automata porasti na CAGR od 46,6 posto na 183,7 miliona dolara do 2024. sa 18 miliona dolara u 2018. U izveštaju objavljenom krajem marta 2019. godine, autori su tvrdili da su Severna Amerika i Evropa održale značajan tržišni udeo u ranom usvajanju tehnologije.

Ranije, Cointelegraph je izvestio da je Kina postala vodeća zemlja prema broju blokčein inicijativa. Prema lokalnim izvorima, postojećih 263 projekta vezana za blokčein u Kini čine 25 posto ukupnih globalnih inicijativa.
 

Pripremila: Majda Petrović