Jedna od vodećih IT kompanija, Cisco Systems, otvorila je centar za inovaciju u Singapuru, saopštava Bangkok Post 25. februara.

Šef tehničkog odseka kompanije Dejv Vard navodno je izjavio da će novi centar - od kojih ima već 14 širom sveta - pomoći pri razvoju tehnologija u regionu. Centar u Singapuru će se navodno fokusirati na sajbersigurnost, IoT i blokčein tehnologiju.

IT kompanija će navodno pružati razne prototipe i prikazati potencijalnu primenu nove tehnologije u raznim komercjialnim delovima. Centar će takođe služiti kao javna administracija i za obrazovanje.

Centar će navodno prikazati Roterdam projekat, uz pomoć koga bi razni delovi pri upravljanju luke, poput vozila, tereta, kranova, šina i nivoa vode bili potpuno automatizovani do 2023. godine. Vard je navodno izjavio da bi ista tehnologija mogla da se koristi za luke u Singapuru i Tajlandu.

Cisco aktivno razvija blokčein tehnologiju u zadnjih par godina. 2017. godine, kompanija se pridružila Enterprise Ethereum Alliance (EEA), najveća svetska blokčein inicijativa.

Marta 2018. godine, Cisco je podneo patent američkoj Kancelariji za patente (USPTO) za metodu poverljive grupne komunikacije koja je zasnovana na blokčein tehnologiji. Cilj patenta je da reši probleme koji se obično javljaju u grupama za razmenu poruka:

“Kako se grupno članstvo uspostavlja, komunicira, ažurira i osigurava od neovlašćenog manipulisanja, glavni su problemi za koje konstrukcija nije dostupna, a koja može biti učinkovita u kontekstu dimaničke, decentralizovane i samoorganizirajuće grupe.”

Ranije ovog meseca, jedan od univerziteta u Kini, Univerzitet u Fudanu, otvorio je istraživački centar u svom kampusu. Centar će sprovesti istraživanje o tehnologiji blokčeina, predstaviti razne primene, pored pružanja usluge obuke.Pripremio: Marko Mihajlović