Britanska globalna mreža fondova Calaston objavila je istraživanje 22. februara, pokazujući da blokčein može uštedeti zajedničkim fondovima do 2,6 milijardi dolara.

U saopštenju za štampu objavljenom u četvrtak, kompanija koja koristi digitalna rešenja za automatizaciju investicija i štednju po troškovima, kaže da blokčein tehnologija poseduje "značajan potencijal" za industriju.

"Brojeve koje objavljuje Calaston predstavljaju opipljivu, finansijsku vrednost koju distribuirana tržišna infrastruktura može omogućiti kroz otpisivanje mnogih preostalih neefikasnosti koje su trenutno ugrađene u sistem, što dovodi do povećanja troškova, rizika, operativnih i regulatornih pritisaka".

Tradicionalne finansije nastavile su javno da hvale obećani blokčein, tehnologiju koja stoji iza kriptovaluta kao što su bitkoin i itirijum, a koji je predstavljen za promenu zastarele infrastrukture i nasleđene prakse.

Prošle nedelje, Cointelegraph je izveštavao o optimističkom tonu koji je dolazio sa T3 konferencije na Floridi, tokom koje su finansijski savetnici nazvali blokčein "sociološkom inovacijom" i istakli njegove koristi izvan finansijskog.

Nalazi Calastona dolaze zajedno sa istraživanjem o sopstvenom tržištu od 2009. godine.

Navodi se da je u tom periodu digitalizacija spasila tržište globalnih fondova od 458 miliona funti (635 miliona dolara).

Do 2019. godine, ‘proof-of-concept’ za "Distribuiranu tržišnu infrastrukturu omogućenu blokčeinom" će se usmeriti na sopstvenu osnovnu mrežnu tehnologiju koja će migrirati na blokčein, što će omogućiti uštede u iznosu od 2,6 milijardi dolara za zajedničke fondove širom sveta, navodi se iz kompanije.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić