Globalni maloprodajni lanac Auchan proširuje TE-FOOD-ovo blokčein rešenje za poboljšanje transparentnosti istorije proizvoda, izveštava Cision PRWeb 4. decembra.

Francuska maloprodajna grupa, koja je 13. najveća kompanija u oblasti maloprodaje hrane koja posluje u 17 zemalja, proširila je TE-FOOD FoodChain rešenje u još pet zemalja.

FoodChain je međunarodni registar praćenja informacija TE-FOOD-a, koga je prvi put primenio Auchan u svojoj filijali u Vijetnamu. Nakon 18-mesečnog testiranja TE-FOOD blokčeina u Vijetnamu, Auchan je sada odlučio da primeni rešenje za praćenje proizvoda u Francuskoj, Italiji, Španiji, Portugalu i Senegalu.

Blokčein maloprodajni sistem za praćenje obezbeđuje praćenje odabranih kategorija proizvoda od farme do kuhinjskog stola, kao i evidentiranje podataka o kvalitetu hrane i srodnih informacija o logistici. Auchan potrošači mogu proveriti istoriju proizvoda putem svojih pametnih telefona tako što skeniraju QR kodove proizvoda i dobijaju pristup autentičnim podacima sačuvanim na FoodChain-u.

Prema članku, blokčein rešenje TE-FOOD-a koje je implementirao Auchan navodno je najveći svetski program za praćenje hrane u Vijetnamu, sa više od 6.000 klijenata, uključujući glavne globalne prehrambene kompanije kao što su AEON, CP Group, Lotte Mart i drugi.

Sredinom novembra, drugi francuski maloprodajni lanac Carrefour otkrio je da uvodi platformu za praćenje hrane na blokčein platformi koju vodi Hyperledger za praćenje živine u Španiji.

Ranije u septembru, američki maloprodajni lanac Walmart i njegova franšiza Sam's Club, su najavili da će zahtevati od snabdevača povrća raspoređivanje sistema za praćenje od farme do prodavnice na osnovu blokčeina.

Krajem novembra, stručnjak za finteh predvideo je da će se tržišna vrednost blokčeina u globalnoj maloprodaji u narednih 10 godina povećati 29 puta.
 

Pripremio: Nikola Tasić