Startup Genome pomaže startapima da postanu uspešni i ekosistemima da poboljšaju svoje performanse. Više od deset godina se bave prikupljanjem podataka iz preko milion kompanija u više od 150 gradova i objavili su više nezavisnih istraživačkih radova. Uz pomoć više od 300 partnerskih organizacija, njihove metodologije su postale instrumenti u izgradnji temelja za razvoj startapa.

U izveštaju za ovu godinu organizacija Startup Genome je predstavila 54 startap ekosistema širom sveta. Zahvaljujući njihovom partneru Inicijativi “Digitalna Srbija” koja je inicirala istraživanje domaće startap scene i uz podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj i UNICEF-a  - po prvi put među njima se nalazi Srbija. Beograd-Novi Sad je jedini ekosistem iz ovog dela sveta.

Inicijativa „Digitalna Srbija“ (DSI) je nevladina i neprofitna organizacija koja se zalaže za transformaciju Srbije u digitalno društvo. Čitav svet je u tranziciji prema digitalnoj ekonomiji i upravo to vidi kao priliku da se Srbija uključi u ekskluzivan klub zemalja koje će u 21. veku biti među vodećim.

Izveštaj o globalnom startap ekosistemu je najsveobuhvatnije istraživanje o startapima na svetu zasnovan na podacima i anketama hiljada osnivača startapa i istraživanjima na milionima kompanija. To je takođ vodič za budućnost: Koje oblasti nude najbolje mogućnosti? Koji je sledeći izbor za investiranje? Koji ekosistem nudi najbolje okruženje za startap?

U izveštaju se prati napredak ekosistema Beograd-Novi Sad u prethodne dve i po godine i može se videti da ima najvišu ocenu kada je reč o rastu investicija, a ocena 9 od 10 za rast broja startapa u ekosistemu, navodi se u objavi DSI-a od 9. maja.

Beograd i Novi Sad se nalaze u prvoj fazi razvoja, takozvanoj „aktivacionoj“ fazi, a u poređenju sa drugim ekosistemima može se reći da najbrže raste — po broju startapa ispred nas su samo Zapadna Danska, Taipei i Busan. Postoji između 200 i 400 startapa i ekosistem je značajno porastao u zadnje dve godine. Najveće prednosti su pristupačan inženjerski kadar visokog kvaliteta i niske poreske stope za kompanije. Tehnološki startapi imaju poreske olakšice u dvostrukom iznosu troškova istraživanja i razvoja, uz postojanje posebnog IP Box poreskog režima sa veoma  povoljnim poreskim stopama od samo 3%. Vrednost ekosistema i investicija je daleko niži od svetskog proseka - 303 miliona dolara, dok je svetski prosek 5 milijardi. U ovom pokazatelju nije uvršten veliki broj startapa registrovanih van granica naše zemlje, kao i veliki broj startapa koji su se samostalno finansirali. U procenu vrednosti ekosistema uključuju se dva podatka — vrednosti za koje su prodati startapi, kao i valuacije po kojima startapi dobijaju investicije. Ukoliko je startap registrovan u nekoj drugoj zemlji, pa zatim u njega investirano, ne ulazi u vrednost ekosistema. To znači da se, na primer, investicije Seven Bridges-a, kao ni akvizicija Frame-a ni na koji način ne računaju kao vrednost našeg ekosistema. Nordeus, activeCollab, FishingBooker i mnogi drugi startapi koji su svoj rast finansirali sopstvenim sredstvima nisu uopšte vidljivi za procenu vrednosti, dalje se navodi u objavi DSI-a.

U izveštaju se navodi koje su dve najrazvijenije oblasti svakog ekosistema, u našem ekosistemu su izdvojeni video igre i blokčein.

Slika preuzeta iz  Izveštaja o globalnom startap ekosistemu 2019 organizacije Startup Genom

O uspehu domaće scene video igara svedoči Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA) koja broji preko 40 članova i razvija programe koje podržavaju velika svetska imena, kao što su Facebook i Unity. Kompanija Nordeus sa više od 180 miliona korisnika i akvizicija 3Lateral-a od strane Epic Games-a za 100 miliona dolara su najsvetliji primeri. Dva studija razvijaju sopstvene AAA igre (Pagan i Scorn), a još nekoliko je kreiralo video igre koje imaju više miliona korisnika poput Two Desperados i Peaksel, napominje se u objavi DSI-a.

Slika preuzeta iz  Izveštaja o globalnom startap ekosistemu 2019 organizacije Startup Genom

Pored video igara, najjača oblast u ekosistemu je blokčein. U izveštaju se navodi da se Srbija nalazi među pet država u svetu po broju blokčein programera, kao i da ima dosta proizvodno orjentisanih blokčein startapa. Zvezde naše scene GameCredits su uz OriginTrail navedeni u izveštaju. Oni su za svoje ICO projekte prikupili 56 i 22 miliona dolara. U izveštaju se pominju i Blinking i MVP Workshop kao kompanije vredne pažnje. U svetskim razmerama, blokčein startapi beleže značajan rast finansiranja i za prethodne dve godine je zabeležen rast od 231%, a broj prodatih kompanija i njihova vrednost za 270%. Beograd-Novi Sad su izdvojeni u izveštaju među sedam svetskih ekosistema u ovoj oblasti, navodi se u objavi DSI-a.

U naredna dva meseca Inicijativa “Digitalna Srbija” će dobiti detaljnu analizu našeg ekosistema koju planira da podeli sa svim startap organizacijama u Srbiji. Verujemo da će uz pomoć DSI-a Beograd-Novi Sad ekosistem unaprediti sve nedostatke kako bi sledeće godine rezultati bili još bolji.