Vodeće međunarodne telekomunikacione kompanije Colt Technology Services i PCCW Global su sarađivale prilikom pokretanja blokčein startapa kako bi napredovale sa Proof-of-Concept mehanizmom na blokčeinu. Zajedničkom inicijativom želeli su da servis integrišu u telekomunikacijonu industriju.

U početku je PoC testiran korišćenjem istorijskih podataka ali je napredak sada postignut uspešnim probnim ispitivanjem unošenja sadašnjih izvora podataka u blokčein, omogućavajući automatsku proveru prometa i dogovor između strana.

Do sada je PoC bio usredsređen na bilateralno testiranje izmedju Colt Technology Services i PCCW Global, međunarodne ruke HKT-a, vodeceg telekomunikacionog provajdera u Hong Kongu.

Sada će biti prošireno na druge članove ITW Global Leaders’ foruma (GLF), mreže najvećih svetskih telekomunikacionih veleprodaja. BT, HGC Global Communications, Telefonica i Telstra su se pridružile pilot projektu. Endrju Kvok, izvršni direktor u HGC-u je rekao da bi "momentalna" inicijativa mogla preoblikovati poslovne prakse širom globalne telekomunikacione industrije.

Prošlog meseca je kineski telekomunikacijski gigant Huawei otkrio svoju najnoviju ojačanu blokčein klaud uslugu podržanu Hajperledžerom, a korejski telekomunikacioni operater SK Telecom je najavio dve nove tehnološke platforme za blokčein - jedan za upravljanje digitalnim sredstvima i jedan za podršku investicija ICO-a.


 

Pripremila: Majda Petrović