2016. godina je zaključena sa nekoliko komentara o perspektivama za budućnost koji bi mogli ili ne, da utiču na kripto svet u narednim danima i mesecima. Biznismen i programer Džon MekAfi u intervjuu za RT je izneo jedan komentar čiji odjeci ne prestaju.

MekAfi smatra da bi operativni pristup Federalnih rezervi, kao centralnog bankarskog sistema SAD-a, bio uzdrman usled pojave kriptovaluta.

Pandorina kutija je otvorena

MekAfijevo gledište se čini logično u vreme kada su obrisi rata država sa gotovinom sve očigledniji, a mnoge države planiraju da sprovedu gotovinske limite.

On je u intervjuu naveo:

“Tržišna ekonomija će kontrolisati svoje kamatne stope. Garantovano. Kontrolisala ih je pre nego što su Federalne rezerve pojavile, kontrolisaće i kad nestanu. Bilo da Slobodarska partija ili neko drugi ukine Federalne rezerve, kriptovalute dolaze. To Vam obećavam. Može biti Bitkoin, a i ne mora. Može biti i neka druga kriptovaluta. Poput Pandorine kutije koja je otvorena, ideja se neće vratiti nazad u kutiju, a u jednom trenutku će Federalne rezerve nestati. Papirni novac će nestati i svet će biti u krizi neko vreme. To je apsolutna istina.”

Treba postaviti pitanje: Da li je MekAfijev nagoveštaj moguć?

Ako bi to bilo moguće, kada bi to moglo da postane realnost? Najopštije pitanje je da li je kripto svet u potpunosti opremljen infrastrukturom koja može da obavlja veliki broj transakcija. Još uvek nema konkretnog odgovora.

Globalna želja za promenom

Države pokušavaju da suzbiju gotovinske transakcije u svom ratu sa gotovinom i time stvaraju globalnu želju za promenama.

“Države neće biti u stanju da naplate poreze na dobit, jer neće postojati zapisi bilo kog prihoda za bilo koga. To će biti veoma čudan skup poslova. To vreme dolazi, a kad dođe Federalne rezerve će nestati. Ne može postojati u svetu kriptovaluta. Mi smo u svetu digitalnih transakcija i “digitalnog lepka” koji drži sve zajedno. Da li mislite da papirni novac ili zlatni standard imaju ikakvog značaja u tom svetu? Nemaju.”

MekAfi ima direktnog interesa u Bitkoin rudarskoj firmi MGT i taj interes se smatra katalizatorom za njegovo stanovište. On nije jedini koji veruje da kriptovalute poput Bitkoina mogu promeniti status kvo koji bi doveo do ukidanja oporezivanja.

Direktor Bitnation-a, Suzan Tarkovski Tempelhof veruje da je Bitkoin početak kraja nacionalnih država i da su Itirijum i tehnologija pametnih ugovora pogodni za napajanje decentralizovanih nadležnosti država nastalih nakon nestanka nacionalnih država.

Dok ne postane stvarnost, ovi stavovi ostaju pretpostavke.