Japanski internet gigant GMO Internet Grupa napušta hardverski sektor za rudarenje bitkoina, prema navodima Cointelegraph Japana od 25. decembra.

Govoreći o izuzetnom gubitku u četvrtom kvartalu ove godine, GMO, koji je počeo da se bavi proizvodnjom opreme za rudarenje bitkoina u 2017. godini, izjavio je da „više neće razvijati, proizvoditi i prodavati“ opremu za rudarenje.

“Nakon razmatranja promena trenutnog poslovnog okruženja, kompanija očekuje da je teško povratiti iznose poslovnih sredstava vezanih za rudarenje, pa je zbog toga odlučeno da se evidentira vanredni gubitak” navedeno je u dokumentu.

GMO će premestiti svoje rudarske operacije u region koji će nam omogućiti da obezbedimo čistije i jeftinije napajanje.

GMO predstavlja najnoviju žrtvu na tržištu bitkoina (BTC) u 2018.

Kako je izvestio Cointelegraph, scene iz Kine pokazale su masovno odlaganje hardvera, nakon čega su usledile vesti o viškovima radne snage glavnog igrača Bitmain-a.

Nakon zatvaranja izraelskih odeljenja ove nedelje, novi izveštaji navode da se Bitmain priprema da otpusti polovinu svoje radne snage od 2500 ljudi.

Konsolidovani gubici GMO-a za četvrti kvartal iznosili su 35,5 milijardi jena (320 miliona dolara), dok će nekonsolidovani gubitak iznositi oko 38 milijardi jena (334,5 miliona dolara).

Kompanija je saopštila da gubici nisu uticali na njen "finansijski integritet".

Nasuprot tome, u novembru, kompanija je prijavila „istorijske“ performanse svojih projekata kriptovaluta u trećem kvartalu, koji su uključivali prodaju hardvera za rudarenje. Dobit je iznosila 2,6 milijardi jena (22,8 miliona dolara).

 

Pripremio: Nikola Mosurović