Gnosis, Itirijumovo tržište derivatima, je imao najbrže rasprodatu inicijalnu ponudu novčića - uprkos tome što je dizajniran da uradi suprotno.

Rasprodaja startapa, koja je započeta u ponedeljak završena je za svega 10 minuta, prikupivši skoro 12 miliona dolara.

Programeri Gnosisa već imaju u vlasništvu 95% GNO novčića, sa investritorima koji su razgrabili preostalih 5%, ukupna vrednost je 298,5 miliona dolara.

Poslednja u nizu inicijalnih ponuda se zahvaljujući svom uspehu našla na naslovnicama novina.

“...Nadamo se da će naša aukcija obezbediti model kako da se organizuju budući token projekti sa dužnom pažnjom, odgovornošću i upravljanjem,” pisalo je u blogu ranije ovog meseca.

Radeći sa tvorcem Itirijuma Vitalikom Buterinom, koncept platforme zasnovane na javnom mnjenju ima za cilj da novčići budu jeftiniji tokom vremena, sprečavajući jurnjavu glavnih begholdersa (ljude koji imaju bezvredne akcije) za koje se sumnja da stoje iza brzih rasprodaja drugih startapa.

“Cena GNO-a će biti određena padom, u poređenju sa trenutnim trendom u porastu, specifikacija cene”, još je jedno od objašnjenja na blogu koje se pojavilo pre ponude. “Cena GNO-a će padati sa svakim blokom koji prođe u toku lansiranja.”

Startap je potvrdio na Tviteru da će trgovanje novčićima započeti na Poloniex-u nedelju dana nakon zatvaranja inicijalne ponude novčića.