Redži Braun, takozvani “kum fondova berzanskih indeksa” reako je da će fondovi berzanskog indeksa (ETF) bitkoina (BTC) biti potvrđeni jer “nema više čekanja”, izvestio je Biznis Insajder 1. novembra ove godine. Braun je viši generalni direktor i direktor trgovanja ETF-ima u firmi za finansijske usluge Cantor Fitzgerald.

Cantor Fitzgerald, osnovana 1945, se fokusira na institucionalnu pravičnost, prodaju fiksnih dohodaka i trgovinu. Kompanije ima preko 5.000 prijavljenih korisnika, koji uključuju oblasti investicionog bankarstva, brokerstva i komercijalnih nekretnina.

Govoreći na konferenciji o kvalitetu finansijskog tržišta u Vašingtonu, Braun je rekao da će bitkoin ETF biti odobren tek nakon razvijanja snažnog regulativnog okvira u sektoru. Govoreći o sadašnjem stanju ETF bitkoina, Braun iznosi:

“Veoma je teško Komisiji za hartije od vrednosti i menjačke poslove (SEC) da se suoče sa ovim novim konceptom prihvatanja jer još uvek nema podataka za to….tržista se jednostavno ne nalaze u njihovom okruženju.”

Izvršni direktor korporacije za upravljanje investicijama BlackRock, Lorens Fink, nagovestio je da je da nezavisnost i anonimnost koje pružaju kriptovalute ostaju prepreka za odobravalje ETF-a na bazi kripta.

Nakon nekih masovnih odbacivanja bitkoina na berzanskom fondu od strane američke Komisije za hartije od vrednosti i menjačke poslove (SEC), izvršni direktor startapa kriptovalutnih plaćanja Abra Bil Abrhajd, iznela je mišljenje zbog kojeg je SEC odbio kripto ETF i rekao je da je to zbog toga što ne odgovara arhetipu Komisije za hartija od vrednosti i menjačke poslove. Konkretno, SEC je odbacio bitkoin ETF zbog toga što “ljudi koji šalju zahteve ne odgovaraju kalupu koji odobrava SEC”.

U avgustu, SEC je privremeno odbila devet prijava koje su vezane za trgovinu ETF bitkoina od strane kompanija kao što su ProShares, Direxion i GraniteShares. Regulator je pre toga odbio zahtev braće Tajlera i Kamerona Vinkelvosa. SEC je opravdala svoje odbacivanje rekavši da komisija ne podržava podnošenje ovakvog zahteva.


 

Pripremila: Marija Gvozdenović