Prestižna investiciona banka Goldman Saks priznaje da bi bitkoin i druge digitalne valute mogle uspeti kao pravi novac u zemljama u razvoju. Goldmanovi stratezi su u nedavnom izveštaju napisali:

"U poslednjih nekoliko decenija američki dolar je relativno dobro služio svojoj nameni. Ali u tim zemljama i perifernim delovima finansijskog sistema gde se neadekvatno pružaju tradicionalne novčane usluge, bitkoin (i kriptovalute uopšte generalno) mogu ponuditi održivu alternativu."

Bez obzira na to, investiciona banka upozorava na očekivanje profita koji je bio na nivou iz 2017. godine:

“Naša radna pretpostavka je da dugoročni profit od kriptovaluta treba da bude jednak (ili nešto ispod) rastu globalnog stvarnog učinka - broj sa najnižom pojedinačnom cifrom. Dakle, digitalne valute treba posmatrati sa niskim/nultim povraćajima ili kao hedž imovinu, slično zlatu ili nekim drugim metalima.”

Promena plime

Ovo je izvanredna promena stava od skepticizma sa kojim velike banke i mejnstrim investitori generalno tretiraju digitalnu valutu. Džejmi Dimon, direktor kompanije JPMorgan Chase, poznat je po tome što je prošle godine bitkoin nazivao prevarom, legendarni investitor Voren Bufet insistira na tome da bitkoin nije novac i ljudi bi trebalo da se drže podalje. Isto tako, hedž fond magnat Rej Dalio odbacuje činjenicu da je bitkoin balon koji će pući.

Od velikog značaja

Goldman Saks ima ogroman uticaj u svetu finansija i politike. I Independent i Al Jazeera nazivaju Goldman kao banku koja kontroliše svet. Atlantik je samo malo suptilniji, govoreći o rastućem uticaju Goldman Saksa u američkoj vladi.

Isto tako, Haffington Post je pisao da je odnos između Goldman Saksa i američke vlade sličan putanji u zatvorenom krugu. U saopštenju se navodi da su dva izvršna direktora Goldman Saksa- Rubin i Paulson- bili u službi sekretara Američkog Ministarstva Finansija, a bivši izvršni direktor Džon Korzin postao je američki senator. Ostali služe na različitim pozicijama u državnoj upravi i finansijama.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić