Američki bankarski gigant Goldman Saks i njihov bivši partner Majk Novograc, sada direktor kripto investicione kompanije Galaxy Digital, nedavno su investirali u američki kripto kastodi servis BitGo - izveštava Bloomberg u sredu, 18. oktobra.

Ukupno, zaokruživanjem BitGo serije B finansiranja prikupljeno je ukupno 58,5 milona dolara: Prema Bloomberg-u, Goldman Saks i Novograc su zajedno doprineli sa oko 15 miliona dolara , pošto njihovi klijenti pokazuju sve veći interes za kriptovalute.

Bloomberg napominje da je BitGo uspeo da prikupi ukupno 70 miliona dolara u svim svojim rundama finansiranja. Značajna ulaganja dve firme koje su povezane sa Vol Stritom mogle bi pomoći BitGo-u u budućnosti privlačenjem bogatih investitora, smatra Bloomberg.

BitGo je američki provajder kripto novčanika i blokčein bezbednosna kompanija osnovana još 2013. godine. Kao što je Cointelegraph pisao ranije, u septembru je kompanija dobila državnu povelju poverenja od strane bankarske divizije Južne Dakote, čime je kompanija postala kvalifiovana pokroviteljska firma za kriptovalute.

Goldman Saks je takođe navodno razmatrao stvaranje vlastitog kripto kastodija. U avgustu su insajderi izjavljivali za Bloobmberg da kompanija želi da uvrsti u ponudu razne proizvode povezane sa digitalnim sredstvima "kao odgovor na interesovanje klijenata". Neimenovani izvori su dodali da kastodi operacija može takođe "odvesti" Goldman Saks do drugih interesantih poduhvata, koji uključuju brokerske usluge.

Treba dodati da je američki bankarski gigant nedavno predvodio strategijsku rundu finansiranja u kojoj je prikupljeno 25 miliona dolara za pokretanje blokčein platnog startapa Veem-a, koji koristi tehnologiju digitalnog registra kako bi povećao efikasnost plaćanja malih preduzeća, pri čemu se jedan od zvaničnika Goldman Saksa pridružio njegovom odboru.

Krajem septembra, Novograc, koji je dobro poznat po svojim optimističnim kripto predviđanjima, komentarisao je odluku Fidelity Investment-a da izda kastodi rešenje prilagođeno institunacionalnim investitorima, rekavši da kripto kastodi treba dodatno ispitati pre nego što se postigne masovni interes zasnovan na poverenju investitora.

 

Pripremio: Bojan Zečević