Goldman Saks spovodi "opsežno istraživanje" o tokenizaciji, rekao je izvršni direktor grupe za francuski list Les Echos 27. juna.

Dejvid Solomon je rekao da veruje da se globalni platni sistemi kreću u pravcu stejblkoina - kriptovaluta vezanih za fiat valute kao što je američki dolar.

Iako nije potvrdio da li je Goldman Saks razgovarao sa Fejsbukom o njegovoj predstojećoj Libra kriptovaluti i Calibra novčaniku, Solomon je rekao da njegova kompanija smatra da je koncept "zanimljiv".

Na pitanje da li će Goldman Saks pratiti JPMorgan Chase u lansiranju svoje virtuelne valute, Solomon je rekao:

"Pretpostavite da sve glavne finansijske institucije širom sveta gledaju na potencijal tokenizacije, stejblkoina i plaćanja bez prepreka."

U drugom intervjuu Solomon je predvedio da će se propisi promeniti u odgovoru na virtuelne valute - ali je rekao da ne misli da će novi učesnici u kripto sferi primorati banke na zatvaranje. Uz to dodaje:

“Doduše, one će morati da se razvijaju, jer će trgovina vezana za tokove plaćanja postati manje profitabilna. Međutim, postoje mnogi drugi razlozi zbog kojih banke moraju ostati inovativne, inače će nestati.”

Solomon je takođe sugerisao da tehnološki giganti poput Facebooka žele da izbegnu regulatorna ograničenja sa kojima se banke suočavaju, zbog čega je verovatnije da će pokušati da uđu u partnerstva nego da postanu same finansijske institucije.

Ranije ove sedmice, izveštaji su navodili da JPMorgan Chase spreman da započne testiranje svoje kriptovalute do kraja ove godine.

Još u aprilu Solomon je negirao da je Goldman Saks ikada imao planove za trgovanje kriptovalutama tokom saslušanja pred Komitetom za finansijske usluge Predstavničkog doma SAD-a.