Kompanija Goldman Saks je izjavila da bitkoin "nije prevara" nakon što je otkrila planove za kupovinu i prodaju kriptovaluta, objavio je Njujork Tajms 2. maja.

U potezu koji giganta investicionog bankarstva izdvaja od konkurenata sa Vol Strita, Goldman će potpisati razne ugovore pre nego što dođe u bilo kakav kontakt sa bitkoinom.

Komentarišući odluku, Rana Jard, direktorka koja je učestvovala u kreiranju ponuda, rekla je da je banka bila "preplavljena" zahtevima klijenata.

"Odnosi se na nas kad klijent kaže: Želim da zadržim bitkoine ili bitkoin fjučerse jer mislim da su alternativni čuvari vrednosti", rekla je ona za publikaciju.

"...To nije novi rizik koji ne razumemo. To je samo povećan rizik koga moramo biti posebno svesni."

Ona je dodala da je Goldman "zaključio da bitkoin nije prevara", što je otežavajuća izjava u industriji u kojoj još uvek odzvanja zloglasan opis direktora JPMorgan-a Džejmija Dimona.

Bez obzira na to, čak je i izvršni direktor Goldman Saksa Lojd Blankfin javno izjavio da bitkoin "nije za njega" tokom najviših cena u decembru 2017. godine, a Jard je brzo otklonila sve mitove da je banka bila "bitkoin vernik".

"Ne bih sebe opisala kao istinskog vernika koji se budi razmišljajući o tome da će bitkoin preuzeti svet", dodala je ona.

"Za skoro svaku uključenu osobu, postojala je doza ličnog skepticizma."

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić