U najnovijoj inicijativi promocije Blokčein tehnologije, jedna od vodećih američkih investicionih i bankarskih institucija, Goldman Saks, uspostavila je mikrosajt posvećen prednostima Blokčein tehnologije.

Sajt se pojavio nakon tvita od 1. jula, koji jasno šalje poruku giganta da konačno prihvata istu tehnologiju koja omogućava rad bitkoinu.

 

Ova stranica je kreirana sa ciljem pružanja ideja ljudima o tome kako se Blokčein tehnologija koristi i kako kriptovalute poput bitkoina rade na ovim programima.   

Jedna od njihovih ključnih poruka uključuje i sigurnosnu funkciju Blokčein tehnologije:

Blokčein je kreiran tako da čuva informacije na način koji onemogućava virtuelno dodavanje, uklanjanje ili promenu podataka, bez detektovanja od strane drugih korisnika.

Goldman Saks na projektima baziranim na Blokčeinu

Iako finansijski sektor nije bio veoma zainteresovan za kriptovalute već duže vreme, Goldman Saks je bio uključen u neke kompanije koje se bave Blokčein tehnologijom kao što su ‘Circle’, pa čak i ‘Digital Asset Holdings’.

Iako bankarski gigant pomaže startape poput ovih, tek sada su zvanično najavili prihvatanje blokčein tehnologije.

Budućnost Blokčeina u sektoru finansija

Uprkos nestabilnosti cena, nema sumnje da Blokčein tehnologija donosi promene u različitim granama industrije, uključujući i finansije.

Izveštaj kompanije Accenture pokazuje podatke o troškovima osam najvećih svetskih investicionih banaka koji navode da blokčein tehnologija može pomoći u smanjenju troškova investicionih banaka za čak 12 milijardi dolara godišnje do 2025. godine.

Ovo je velika stvar za investicione banke, jer ne samo da će ova nova tehnologija pomoći da transfer podataka bude bezbedniji i sigurniji, već će pomoći u smanjenju troškova.

Prodor glavnih bankarskih, finansijskih i tehnoloških giganata u sektor kriptovaluta pokazuje perspektivnu budućnost Blokčein tehnologije i aplikacija u različitim segmentima industrije.

Inicijativa je nastala usled sve većih pretnji konvencionalnim bankarskim metodama od strane bitkoina, koji bi mogao mnogo brže po mnogo jeftinijoj stopi da izvrši prekogranične transakcije, dok bi ostao decentralizovan sve vreme.

Sada kada smo upoznati sa mogućnostima kriptovaluta, možemo li očekivati njihovu široku implementaciju u narednih 3-4 godina?