Decentralizovano globalno tržište računarske snage, Golem, najavilo je da će njegova ‘Golem Network Token’ (GNT) početi sa prodajom 11. novembra.

U saopštenju se tvrdi da token predstavlja ključni element Golem mreže, a dizajniran je da obezbedi fleksibilnost i kontrolu nad budućim razvojem projekta.

Edi Azar iz tima Golem Projekta navodi za Cointelegraph da će mreža proraditi u punom kapacitetu za oko 6 meseci. Takođe, bilo koji računar će moći da se poveže na mrežu jednostavnim preuzimanjem odgovarajućeg programa.

Obećanje superkomjutera

Tvorci Golema su ga opisali kao super-kompjuter koji ima sposobnost povezivanja sa kompjuterima širom sveta za potrebe kao što su: naučna istraživanja, grafičko predstavljanje, analize podataka, rudarenje kriptovaluta i drugo.

Jedno od nedavnih obećanja Golem mreže je prilika za vlasnike računara da zarade tako što će iznajmljivati računarsku snagu onda kada je sami ne koriste.

Svaka jedinica računarske snage je vredna

Direktor i osnivač Golem-a, Džulijan Zavistovski, objašnjava da se neiskorišćena računarska snaga može iznajmiti nekom drugom kome je potrebna.

“Ako imate moćan računar za igrice koji ne koristite ceo dan ili računar koji ostavljate u kancelariji svake noći, možete iznajmljivati svoju neiskorišćenu računarsku snagu nekome kome je potrebna za grafičko predstavljanje ili razvoj složene aplikacije,” navodi Zavistovski.

“Mi smo ushićeni što ćemo uključiti zajednicu u unapređenje Golem mreže i izgradnje prvog svetskog super-kompjutera.”