Tim Google Cloud-a zvanično je učinio Itirijum (ETH) bazu podataka dostupnom u BigQuery-u, kompanijski ‘big data’ centar za analitiku, prema Google-ovom zvaničnom blogu od 29. avgusta.

Itirijum blokčein podaci objavljuju se u dataset-u i ažuriraju svakodnevno. Kako tim objašnjava, alat je kreiran da pomogne u donošenju poslovnih odluka, daje prioritet poboljšanjima u samoj arhitekturi Itirijuma (na primer, za pripremu ažuriranja) i prilagođavanje bilansa stanja, npr. koliko brzo novčanik može da se rebalansira.

Kako Google objašnjava, Itirijum blokčein sadrži API-e za nasumične funkcije, kao što je provera statusa transakcije, traženje transakcija po novčanicima i provera stanja na novčaniku. Ipak, krajnje tačke API-a se ne mogu lako postići. Iz tog razloga, funkcije BigQueri OLAP-a pomažu u nagomilavanju takvih tipova podataka i vizualizuju ih.

 

Ethereum transfers and transactions costs in 2018

Snimak ekrana itirijum transfera i cena transakcija u 2018. godini. Izvor: BigQuery

Osim toga, softver baziran na Google Cloud-u sinhronizuje Itirijum blokčein sa računarima koji koristi Parity - britanskog provajdera infrastrukturnog softvera za interakciju sa Itirijum mrežom, koja vrši dnevno izvlačenje podataka iz Itirijum blokčein registra i čuva podatke raspoređene po datumima u BigQuery-u za istraživanje.

Google takođe prikazuje neke primere upotrebe novog alata. Jedan od njih se odnosi na CryptoKitties - igru baziranu na Itirijum blokčeinu koji je najpopularniji ERC-721 pametni ugovor po broju transakcija. BigQueri prikuplja podatke o nalozima koji poseduju najmanje 10 CryptoKitties (boja na grafikonu označava vlasnika) i reproduktivnu sposobnost karaktera (veličina).

 

CryptoKitties infographic of owners and CryptoKitties’ reproductive fitness

Snimak CryptoKitties infografike vlasnika i reproduktivnih sposobnosti CryptoKitties-a

Google se ove godine već proširio na alate i usluge bazirane na blokčeinu. Kompanija je u februaru kreirala sličan alat za bitkoin (BTC) blokčein za vizuelizaciju transakcija, otkrivanje anomalija i izvlačenje neophodnih podataka iz blokčein registra.

Kao što je Cointelegraph objavio u julu, Google je takođe sarađivao sa kompanijama koje su usmerene na blokčein, Digital Asset i BlockApps, kako bi ponudio nova rešenja za tehnologiju distribuiranog registra (DLT) na Google Cloud platformi.


 

Pripremio: Nikola Mosurović