Gugl je objavio da povlači ekstenzije za kripto-rudarenje iz svoje ‘Chrom Web Store’ prodavnice 2.aprila, nakon što “90%” nije ispoštovalo svoja pravila.

U blog postu, se potez opravdava brojem zlonamernih “cryptojacking”  virusa u ekstenzijama.

Kada korisnik preuzme ekstenziju bilo koje vrste na kojoj je skriven “cryptojacking”, njegov računar započinje rudarenje kriptovaluta bez pristanka i znanja korisnika.

“Tokom proteklih nekoliko meseci došlo je do porasta zlonamernih ekstenzija koje navodno pružaju korisne funkcionalnosti, dok su u pozadini ugrađene skrivene kriptovalutne skripte koje se pokreću”, tvrdi Vagner.

Iako su ranije omogućavali ekstenzije za rudarenje kojima je rudarenje bila jedina svrha, Gugl će sada zabraniti novim kandidatima “ulaz” u prodavnicu i ukloniće postojeće do juna.

Samo jedna od deset ekstenzija uključenih u rudarenje se pridržava hromove (Chrom) politike o obelodanjivanju, navodi Vagner.

“Nažalost, oko 90% svih ekstenzija sa skriptama za rudarenje koje su programeri pokušali da postave u “Chrome Web Store” prodavnicu nisu uspele da se pridržavaju ovih smernica i bili su odbijeni ili uklonjeni iz radnje”, dodaje on.

U junu počinje druga Guglova kontraverzna zabrana vezana za kriptovalute, a odnosi se na reklamiranje kriptovaluta i njihovo uklanjanje iz Google Adwords-a.