Gugl (Alphabet Inc.) je navodno stavio na crnu listu ključne reči koje pominju itirijum (ETH) na svojoj platformi za reklame “Google Ads”, tvituje domaći startap koji se fokusira na pametne ugovore Decenter 10. januara.

Sa zvaničnog Google Ads naloga su odgovorili na tvit, navodeći da kripto berze koje ciljaju američko i japansko tržište mogu reklamirati svoj sadržaj na platformi i da ciljanje drugih zemalja može biti razlog odbijanja reklama.

Kada je Decenter objasnio da su oni grupa developera koji rade bezbednosnu proveru pametnih ugovora i da su dobili grešku pri pokušaju da koriste ključne reči kao što su “usluge za razvoj itirijuma” i “provera itirijum bezbednosti”, zvanični nalog Google Ads-a je odgovorio sa:

“Iako ne bismo mogli da unapred potvrdimo da li vaša ključna reč ispunjava uslove za pokretanje oglasa, preporučujemo da se pozovete na “Cryptocurrencies” odeljak naše politike o finansijskim proizvodima i uslugama.”

Kada je Decenter pitao itirijum zajednicu na Reditu u otvorenom upitu o navodnim promenama politike Google Ads-a, tim je objasnio da:

“Bilo koje ključne reči koje koriste “itirijum” u našim reklamnim kampanjama više ne prikazuju reklame od 9. januara i sada prikazuju sledeću grešku.”

Screenshot of the error encountered by Decenter

Slika greške koju je dobio Decenter. Izvor: Decenter-ov tvit 10. januara

Decenter-ov Redit post dalje objašnjava da su testirali ključne reči kao što su “pregled itirijum pametnih ugovora” i “EOS pregled pametnih ugovora” i da su otkrili da se samo reklama koja koristi EOS ključnu reč pojavljuje.

Najbolji komentar na Redit postu kritikuje poziciju Gugla kao neutralno treće lice, navodeći:

“Gugl ima različite političke i ekonomske agende i spremni su da koriste svoje usluge kako bi promovisali svoje prioritete. AdSense i Youtube su poznati po tome, ali bilo je i nekih incidenata vezanih za Play Store.”

Kao što je Cointelegraph izvestio u martu prošle godine, Gugl je zabranio sve reklame vezane za kriptovalute u junu 2018. godine, prema nedavnom ažuriranju njihove politike o finansijskim uslugama.

Međutim, Gugl je objavio u septembru 2018. da će promeniti svoju politiku o reklamama u oktobru, i da će dozvoliti da se neke kripto kompanije reklamiraju na njihovoj platformi. Uglavnom, promene će dozvoliti reklame kripto berzi u SAD-u i Japanu.

Nedavno, Cointelegraph je izvestio da je provajder bitkoin (BTC) novčanika “Samourai Wallet” morao da isključi neke od svojih bezbednosnih funkcija kako bi nastavio da distribuira svoj softver na Play Store-u.

 

Pripremio: Marko Mihajlović