Gugl pretraga za bitkoin je skoro tri puta veća nakon nedavnog skoka u ceni, navodi se u podacima Google Trends.

Prema Google Trends, pretrage za bitkoin (BTC) skočile su od 30 na 100 nakon skoka vrednosti vodeće kriptovalute 2. aprila. Tada se bitkoin vratio nazad na vrednost od 4.500 dolara, što se dešava prvi put ove godine.

Popularnost određene reči u Gugl pretrazi se ocenjuje na osnovu algoritma, pri čemu “brojevi predstavljaju interes za pretraživanje u odnosu na najvišu tačku na grafikonu za dati region i vreme”. Vrednost od 100 je najveća popularnost termina, dok vrednost od 50 znači da je upola manje popularan. Rezultat od 0 znači da nije bilo dovoljno podataka za ovaj termin.

Prema statistikama, najveći broj pretraga izvršen je u zemljama poput Nigerije, Holandije, Južne Afrike, Austrije i Švajcarske.

U SAD-u, bitkoin se najčešće javljao u Kaliforniji, Vašingtonu, Nevadi, Njujorku i Koloradu.

3. aprila, bitkoin je prestigao vrednost od 5.000 dolara prvi put od novembra 2018. godine, a kripto tržište je tada već tri dana za redom bilo u porastu. Govoreći o mogućem pokretaču rasta bitkoina, kripto analitičar Ton Vejs izjavio je da ne postoji uvek okidač. On je tvrdio da bi to samo mogla da bude spekulacija, i da “bitkoin nije drugačiji od bilo koje druge imovine.”

Istovremeno, neki su predložili da investitori koji razmenjuju svoje funte za bitkoin uoči brekzita - događaj koji bi trebao da se desi sredinom aprila - predstavljaju taj okidač.

Vodeća kriptovaluta je pala na vrednost od oko 5.000 dolara, nakon što je dostigla najveću cenu ove godine od 5.216 dolara.Pripremio: Marko Mihajlović