Gigl je zabranio Itirijum (ETH) novčanik i decentralizovanu aplikaciju (DApp) Metamask-ovog pretraživača Android klijenta iz svoje Play aplikacije.

Tim MetaMask je na Tviter 26. decembra, objavio da je Gugle suspendovao Androidov klijent MetaMask-a iz prodavnice aplikacija Google Play, tvrdeći da MetaMask krši Guglove smernice o finansijskim uslugama.

Gugle je navodno naveo svoju politiku zabrane rudarjenja kriptovaluta na mobilnim uređajima. MetaMask tim pokušao je da podnese žalbu na Gugleovu odluku da mu zabrani MetaMask iz svoje prodavnice aplikacija, jer je Gugle odmah odbio žalbu. Dan Findlaj ko-vodeći programer MetaMask-a je rekao za Cointelegraph:

„Zaista se nadam da je to bila iskrena greška od strane Guglovih recenzenata, ali u kombinaciji sa svim kripto zabranama YouTube-a, definitivno me muči kako se Gugl bavi decentralizovanim tehnologijama. Ako ljudi prihvate ovo ponašanje iz mobilnog monopola kao što je Guglov, možda i nismo zaslužili bolje."

Zabrana sadržaja povezanim sa kriptovalutama

Proteklih nekoliko dana YouTube (u vlasništvu Gugla) je uklonio video zapise sa naloga nekoliko stvaralaca sadržaja koji se odnose na kriptovalute. Međutim, danas su predstavnici YouTube-a tvrdili da su uklanjanja izvršena greškom i da je neki sadržaj počeo da se vraća.

Bez obzira na to, jednostrana priroda uklanjanja i vraćanja YouTube video snimaka dovela je do toga da su mnogi tvorci sadržaja započeli da istražuju migracije na decentralizovane alternative za hosting.