Gugl će u junu 2018. godine zabraniti sve vrste oglašavanja vezane za kriptovalute svih vrsta, u skladu sa nedavno ažuriranom politikom svojih finansijskih usluga.

Vesti o zabrani kripto oglašavanja dolaze samo nekoliko dana nakon što su kripto oglašivači koji koriste Google Adwords primetili drastičan pad broja prikaza njihovih oglasa, prema postovima na stranicama podrške za Adwords. Međutim, Google Adwords je u to vreme odbio bilo kakvu promenu u njihovim pravilima o finansijskim uslugama koje bi blokirale reklamiranje kriptovaluta ili ICO projekata.

U okviru nove ažurirane Guglove politike finansijskih proizvoda, neće biti oglašavanja za "kriptovalute i srodne sadržaje”.

Ovaj potez utiče na sve Guglove proizvode za oglašavanje, što znači da kompanije neće moći da se služe kriptografskim oglasima na pretraživaču, kao i sajtovima trećih strana u svojoj mreži.

Skot Spenser, direktor održavanja oglasa u Guglu, izjavio je za CNBC:

"Nemamo kristalnu kuglu da saznamo šte će biti sa kriptovalutama u budućnosti, ali smo videli dovoljno štete kod potrošača ili potencijalnih šteta i smatramo da pristupanje tom području mora biti sa velikim oprezom."

Fejsbuk je još u januaru ove godine zabranio reklame vezane za kripto, smatrajući da imaju “obmanljujući materijal”.

Kriptovalutni oglasi su takođe nestali sa kineskih sajtova društvenih medija usred Kineske zabrane kripto menjačnica i ICO projekata.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić