Gugl pretraga bitkoina navodno je smanjena za 75% u toku 2018. godine. Ipak, vodeća kriptovaluta i dalje prevazilazi (po guglovim pretragama) poznatu i slavnu pop-zvezdu Bijons - izveštava CNBC 12. juna.

Bitkoin analitičar, Brajan Keli je naveo za CNBC-ov "Futures Now" - da je samo tokom njenog nastupa na Coachella musičkom festivalu u aprilu nakratko uspela da zaseni bitkoin u smislu popularnosti pretraživanja na internetu ove godine.

Popularity of search terms “Beyonce” and “Bitcoin.”

Popularity of search terms “Beyonce” and “Bitcoin.” Source: Google Trends

Keli se u većoj meri pretežno bavio neverovatno pesimističkim tržištem (bearish market), naglašavajući ključne elemente što se tiče kratkoročnih preformansi bitkoina:

"Ono čemu se zaista nadam je neka vrsta pokreta, odbitak od 6.500 dolara ka gore. Mi zapravo nemamo obim trgovanja i nema mnogo katalizatora koje mogu videti da se priključuju u kraćem vremenskom roku. Ako bih morao da potražim-predvidim naredni nivo cene bitkoina kao kratkoročni trgovac, rekao bih da je nivo od 6.800 dolara, taj nivo je delovao kao nivo gde se pruža veći otpor tokom vikenda. Videli smo skok cene dosta iznad ovih nivoa i sada smo opet nazad.."

Prema Kelijevim proračunima, nivo od 6.500 dolara deluje kao osnovni nivo podrške profitabilnosti rudarenja. Ovo podrazumeva da bitkoin rudari moraju da ažuriraju njihove hardvere skoro na svakih 18 meseci, čime se troškovi rudarenja grubo računaju na oko 5.900 do 6.000 dolara.

"Vrlo kratkoročno gledano, 6.800 dolara mi deluje kao neki realni nivo trenutno, ako gledam kao kratkoročni trgovac, ali bih svakako radije kupovao do memontuma kada će se probiti taj nivo" - naveo je Keli.

Čak i pre nedavnog oporavka tržišta, analitičar pr-BTC Vol Strita Nik Kolas istakao je zabrinutost zbog znakova opadanja interesa za kriptovalute u intervjuu za CNBC početkom maja. On je ukazivao na slabe indikatore javnog interesovanja, uključujući manji broj pretraga bitkoina putem Gugla i nizak stepen rasta upotrebe kripto novčanika. Kolas nije komentarisao poređenje sa pop zvezdom BIjons.

Takođe u maju, novi izveštaj o trenutnom stanju globalnog usvajanja kriptovaluta pokazao je da "većina ranih kripto "usvajača" je već ugazila u industriju". Istraživanje pokazuje da u proseku samo 4% ljudi koji nisu u posedu kripta odlučuje da investira u njega u narednih 6 meseci.

U vreme pisanja ovog teksta bitkoin se kreće na oko 6.300 dolara čime se beleži mesečni gubitak od oko 25%. Trenutni obim trgovanja bitkoinom iznosi oko 4,5 milijarde dolara što je poprilično manje od prosečnog obima trgovanja od oko 7,4 milijarde dolara u prošlom meseca.


 

Pripremio: Bojan Zečević