Poznati kriptograf smatra da bi nedavni napredak u kvantnom računarstvu nemože da ugrozi sigurnost bitkoina (BTC).

Bitkoin nasuprot Guglovoj „kvantnoj nadmoći“

U Tviter raspravi 24. septembra, bivši programer razvojnog tima bitkoina (Bitcoin Core) Piter Tod je predvodio sa kritikama, koje su usledile nakon tvrdnji Gugla da je postigao „kvantnu nadmoć“.

U radu koji je objavio Financial Times, tehnološki gigant je rekao da je stvorio računar koji je rešio jednačinu kojoj bi u suprotnom trebalo 10.000 godina za samo 3 minuta 20 sekundi.

"Prema našem saznanju, ovaj eksperiment označava prvo računanje koje se može obaviti samo na kvantnom procesoru", publikacija je citirala rad.

Kvantno računanje prethodno je podelilo zagovornike kriptovalute. Tokom 2017. godine, na primer, stručnjaci su se razmetali mitovima da bi takve mašine mogle da naruše bezbednost Bitkoin blokčeina.

„To ne znači ništa, jer je Guglov kvantni proboj primitivni tip kvantnog računanja koji nije ni blizu kriptografiji“, napisao je Tod o novom dostignuću i dodaje:

„Još uvek ne znamo da li je moguće skalirati kvantne računare; sasvim je moguće da će dodavanje kbita imati eksponencijalne troškove."

Ranije ovog meseca pojavile su se informacije da američka Agencija za nacionalnu bezbednost, ili NSA, pokušava da istraži i stvori kvantno otpornu kriptografiju.