Prag, glavni grad Češke, potvrdio je svoju poziciiju kao jedan od najvažnijih bitkoin čvorova Evrope. Vodeći lokalni procesor plaćanja – GoPay.cz upravo je objavio da je uskočio na bitkoin vagon. GoPay u saradnji sa bitkoin startapom BitcoinPay, omogućuje da više od 2.000 trgovaca prihvata digitalne valute kao način plaćanja.

Roman Valenta iz GoPay-a je rekao za Cointelegraph:

“Uvek pokušavamo da dodamo nove metode plaćanja i to je razlog zbog čega smo izabrali bitkoin. Veliko je interesovanje za ovaj metod plaćanja.”

Brže je, lakše i globalno. Prema Alirezi Beikverdi, suosnivaču Bitholla, razlika između stare bankarske tehnologije i nove tehnologije je takođe i u provizijama. “Mnogi servisi naplaćuju velike provizije za svoje usluge, dok bitkoin ima samo proviziju za rudare koji verifikuju transakcije, što je oko 0,05 dolara.”

“Bitkoin tržište i zajednica Češke su veoma aktivni, a usvajanje bitkoina u zemlji je sve šire, tako da je ovo korak napred. GoPay, kao procesor plaćanja, dodao je odličnu dodatnu opciju svojim klijentima trgovcima”, komentariše Jure Pirc, predsednik Bitkoin Asocijacije u Sloveniji.

Nabavljanje bitkoina u Češkoj Republici je, prema njemu, jednostavna stvar jer postoji najmanje 9 BTM-ova (bitcoin ATM), kao i još 8.000 terminala na kojima je kupovina bitkoina moguća. A od kako GoPay omugućava prihvatanje, ljudi će lako moći i da ih potroše.