Šef Federalnih rezervi Sjedinjenih Država priznao je da trenutna ekonomska politika nije „održiva“ - ali da nije Fed-ov posao da je popravi.

Govoreći tokom svedočenja pred Zajedničkim ekonomskim odborom Kongresa 13. novembra, Džerom Pauel napomenuo je da trenutno američki državni dug raste brže od nominalnog BDP-a.

Pauel: Rešavanje dužničke spirale „nije do Fed-a“

"Konačno, dugoročno to nije održivo mesto", rekao je. Pauel je nastavio:

"Kako to popraviti - lako je to reći - kako to radite i kada to radite, pitanje je koje zavisi od vas, a ne od nas."

Kako je objavio Cointelegraph, američki dug je sada nadmašio 23 biliona dolara - oko 70.000 dolara po glavi stanovnika, ili više od milion dolara za svaki bitkoin koji će ikada postojati.

Samo u noći 14. novembra, Fed je distribuirao sredstva bankama u vrednosti od 12,7 miliona BTC-a, dok se njegov bilans proširuje na 4 biliona dolara.

Za Pauela, međutim, rešavanje dužničke krize jednostavno znači da rast bude veći od dugova, pa čak i ako to ne učinite ne bi izbio haos.

"Biću neodgovoran ako ne ukažem na to da su posledice ako se ne bavimo samo time biti da naša deca i unuci trošiti svoje poreske dolare na servisiranje duga, a ne na stvari koje su im stvarno potrebne", nastavio je.

Tramp želi negativne kamatne stope

Komentari su usledili nakon što je američki predsednik Donald Tramp ponovio pozive na negativne kamate - efektivno naplaćujući štedišama da pohranjuju fiat valutu - i kritikovao Fed da ih nije uveo.

„Zapamtite, takmičimo se sa nacijama koje otvoreno snižavaju kamatne stope, tako da sada mnogima zapravo plaća kada otplate svoj kredit ... ko je ikada čuo za tako nešto? Dajte mi nešto od toga, dajte mi nešto tog novca", rekao je u govoru u Ekonomskom klubu u Njujorku.

Ekonomska politika vođena dugom i njene posljedice bile su glavna motivacija koja stoji iza bitkoina (BTC), koji se pojavio nakon ekonomske krize 2008. godine.

Bitkoin se sve više upoređuje sa zlatom kao zaštitnim sredstvom protiv neprestane erozije vrednosti fiat valuta.