Guverner Konektikata, Danel Meloj, potpisao je da predlog zakona SB 443 postane zakon, koji uspostavlja blokčein radnu grupu koja će proučavati tehnologiju, saznajemo prema javno dostupnim podacima, 6. juna. Radna grupa ima za zadatak i da sačini plan kojim bi “oblikovala široko rasprostranjeni blokčein sektor u državi”.

Predlog zakona je prošao oba zakonodavna tela, prošlog meseca, jednoglasno. Kako bi Konektikat postao “vodeći u blokčein tehnologiji”, grupi su date sledeće instrukcije:

“(1) Utvrditi mogućnosti za ekonomski rast i razvoj uz pomoć blokčein tehnologije;

“(2) Proceniti postojeći blokčein sektor u državi;

(3) Prilagoditi potrebe radne snage i akademske programe potrebne za građenje stučnjaka za blokčein u svim važnim industrijama;

(4) Izneti zakonodavne preporuke koje će pomoći u promociji inovacije i ekonomskog rasta smanjenjem prepreka i ubrzati širenje blokčein sektora.”

Predlog zakona kaže da će radna grupa uključivati ne manje od 5 članova koji poseduju znanje i iskustvo u blokčeinu ili predstavnike industrije koje “bi mogle da profitiraju od blokčein tehnologije” i ne manje od 2 člana akademske zajednice. Komesar za razvoj zajednice i ekonomije ili njegov izabrani zastupnik će služiti kao počasni član grupe.

Najkasnije do 1. januara 2019.  grupa mora da preda kompletnu studiju i proračune udruženim stalnim komisijama Generalne skupštine, uzimajući u obzir pitanja koja su u vezi sa trgovinom, bankarstvom i  finansijama, kao i godišnje prihode i ostvarivanje veza.

U maju, zakonodavno telo Njujorka odobrilo je sličan predlog zakona  kako bi stvorilo blokčein radnu grupu. Kada bude formirana, Njujorška radna grupa će imati za zadatak da pripremi izveštaj za guvernera, privremenog predsednika državnog Senata, kao i za predsednika skupštine, do decembra 2019. godine.

Različite države iz SAD-a su pokrenule incijativu za formiranje sopstvenih zakona i regulative o blokčein tehnologiji i kriptovalutama. Prošlog meseca, Državni Senat Kolorada odobrio je predlog zakona koji reguliše korišćenje blokčein tehnologije za čuvanje podataka vlade i sajber bezbednost. Ovaj zakon takođe podstiče visokoškolske ustanove da uključe blokčein tehnologiju u svoje nastavne programe i istraživačke aktivnosti.

U martu, guverner Tenesija odobrio je predlog zakona koji pravno prepoznaje blokčein tehnologiju i pametne ugovore za elektronske transakcije. Sadrži i odredbu da “štiti imovinska prava određenih informacija osiguranih blokčein tehnologijom”.


 

Pripremila: Kristina Ristin