Izvori kažu da je skorašnja kriza na kripto tržištima dovela do toga da dobavljači grafičkih kartica snize cene, javlja DigiTimes 29. juna.

Neimenovani izvori iz "lanca snabdevanja" rekli su za DigiTimes da trenutno stanje utiče negativno na prodaju ASIC opreme za rudarenje, sa predviđenim padom cena od 20% u julu. Među pogođenim kompanijama su tajvanska kompanija za proizvodnju poluprovodnika, kao i njeni partneri koji se bave projektovanjem integrisanih kola (IC) kao što su Global Unichip.

DigiTimes napominje da globalne zalihe tržišta grafičkih kartica trenutno iznose oko nekoliko miliona jedinica. Američka Nvidia, još jedan proizvođač grafičkih kartica, navodno ima oko milion grafičkih kartica spremnih za prodaju, prenose izvori DigiTimes-u. Izvori su nastavili da će Nvidia odložiti proizvodnju grafičkih kartica nove generacije za kraj četvrtog kvartala 2018. godine.

U maju je Nvidia objavila da je tokom prvog kvartala zaradila 289 miliona dolara od prodaje procesora na kripto tržištu i predviđa dvotrećinski pad u drugom kvartalu zbog korekcije tržišta. Takođe u maju, kineski proizvođač ASIC-a Bitmain izjavio je da razmatra okretanje veštačkoj inteligenciji zbog povećanja strožijih kripto propisa u Kini.

Krajem juna dva analitičara upozorila su investitore kompanije Advanced Micro Devices Inc. (AMD) da bi cena akcija mogla da padne ako kripto rudarenje postane manje traženo.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić