Bitkoin (BTC) je znatno nadmašio tradicionalna sredstva za očuvanje bogatstvatokom trgovinskog rata između SAD i Kine, potvrdila je američka kompanija za upravljanje digitalnom imovinom Grayscale u istraživanju objavljenom 11. juna.

U ažuriranom izveštaju iz 2016. godine - “Hedging Global Liquidity Risk with Bitcoin” - Grayscale je primetio da je bitkoin porastao za 47% u periodu od 5. do 31. maja. Sledeći najuspešniji instrument, japanski jen, porastao je za 2,1%.

Pored toga, mnoga sredstva su se smanjila zbog trgovinskog spora koji je u toku; Nasdaq Composite indeks je pao za 8,7%, što ga je učinilo najlošijim od deonica na globalnom nivou.

Iz Grayscale-a su primetili i depresijaciju kineskog juana, a to je faktor za koji su mnogi rekli da je podstakao rast bitkoin tržišta u maju zbog neizvesnosti lokalnih investitora.

“Iako se činilo da je povlačenje u početnoj fazi, bitkoin je skočio pre nego što bi se ovi rizici u potpunosti reflektovali na cene drugih imovina”, izjavio je direktor kompanije za investicije i istraživanja, Metju Bek.

Ovi nalazi su iskoristili trend koji je doveo do toga da bitkoin dobije na geopolitičkim nestabilnostima širom sveta. Kako je Cointelegraph već izveštavao, događaji poput Bregzita izgleda da imaju sličan efekat na cenu kriptovalute.

Iako je još uvek rano da se bitkoin uvrsti u hedžing imovinu, Grayscale ipak potvrđuje da veruje u njegov budući potencijal.

“Iako je još uvek veoma rano u životnom ciklusu bitkoina kao sredstva za investiranje, identifikovali smo dokaze koji podupiru ideju da može poslužiti kao zaštita u globalnoj krizi likvidnosti, posebno one koje rezultiraju kasnijom devalvacijom valute”, zaključuje Bek.

U isto vreme, teorije o rastu cene bitkoina u maju se takođe oslanjaju i na nepolitičke, kao što su “strah od propuštanja prilike” (FOMO) koji su osetili investitori nakon aprilskog naglog skoka cene.