Grčki državni savet presudio je za izručenje Francuskoj bivšeg operatera trenutno zatvorene kripto berze BTC-e i ruskog državljanina Aleksandra Vinika.

Lokalni list na engleskom jeziku Greek Reporter je izvestio o odluci suda 23. januara. Juče je ruska novinska agencija TASS javila da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov protestovao:

„Odluka o njegovom izručenju Francuskoj je neprihvatljiva sve dok nisu data objašnjenja zašto on nije izručen Rusiji. Njegova porodica je razbijena, povređeno mu je pravo na život i zdravlje. Grčka je obavezna da drži zatvorenike u uslovima koji ne dozvoljavaju mučenje i maltretiranje.“

Vinikov navodni zločini

Kako je Cointelegraph izvestio krajem jula 2017. godine, Vinik je uhapšen za vreme odmora u Grčkoj od strane lokalne policije i optužen da je rukovodio grupom koja je tokom šest godina oprala 4 milijarde dolara u bitkoinu (BTC).

Veruje se da Vinik ima direktnu vezu sa hakom kripto berze Mt.Gox. Navodno, bitkoin koji je dobijen putem pljačke ne samo da je opran putem berze BTC-e, već je bio i u novčaniku Vinika. Ukupan iznos je 300.000 BTC. Poverenik Mt.Gox-a takođe je kontaktirao Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država da bi potražio informacije o Aleksandru Viniku (bivšem operateru kompanije BTC-e) početkom oktobra 2019. godine.

Ranije ove nedelje, advokati Aleksandra Vinika podneli su žalbu zbog povrede prava njihovog klijenta.

Sudski spor oko mesta gde bi Vinik trebalo da bude izručen obuhvatio je mnoge zemlje i ubrzo je postao veliki diplomatski okršaj. Rusija je podnela nekoliko zahteva grčkim pravosudnim vlastima i zatražila pomoć od Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava u pokušaju da ga stavi pod svoju nadležnost.

SAD su Vinika prvo optužili u julu 2017. Vrhovni građanski i krivični sud Grčke presudio je za njegovo izručenje Rusiji u septembru 2018. Međutim, u julu 2018. godine, grčki sud je presudio da ga izruči Francuskoj. Eto, izgleda da će Vinik prvo u Francusku.