Grčki milijarder i televizijski direktor, Alki David i njegov švajcarski konzorcijum su lansirali token SWX podržan kanabisom, navodi se u saopštenju za medije koje je objavljeno 25. jula.

Token zasnovan na kanabisu na BTC lancu

Prema saopštenju za medije, konzorcijum je takođe pokrenuo “Swissx Bank of Cannabis” menjačnicu da bi upravljao tokenom. Menjačnica će biti locirana u Gstadu u Švajcarskoj, a uskoro će biti određena i lokacija sedišta u Karibima. Token je, kako se navodi, baziran na bitkoin (BTC) blokčeinu, a osnovna jedinica je vezana direktno za prosečnu globalnu cenu premium cveta od konoplja.

Banka za poslove sa kanabisom

U početku će “banka” i njen novčić navodno upravljati svim finansijskim transakcijama sa svojim partnerima u SAD, Evropi i na Karibima, ali je novčić dizajniran da bude transparentno mesto za sve transakcije. Iz Swissx takođe tvrde da se premijer Sejnt Kitsa Denzil Daglas pridružio odboru banke.

Inicijativa koju je podržao Tramp

Kompanija je osnovana uz podršku 750 miliona dolara vredne premium Swissx Cherry Wine i Donald Trump semena i 250 miliona dolara. SWX će navodno biti korišćen za plaćanje poljoprivrednika i moći će da se otkupi za gotovinu u bilo koje vreme.

Kao što je Cointelegraph objasnio u analizi prošlog septembra, kriptovalute i blokčein se sve više koriste u industriji legalnog kanabisa.