Grčki sud je odlučio da izruči bivšeg operatera kripto berze BTC-e, Aleksandra Vinika, u Francusku, izjavljuju lokalni mediji CNN Grčka 13. jula.

39-godišnji ruski državljan Vinnik, poznat i kolokvijalno kao "Mr. Bitcoin", optužen je od strane američkih vlasti zbog optužbi za prevaru i pranje novca prošle godine, navodno je uključeno do 4 milijarde dolara u bitkoinu (BTC).

Vinikov grčki advokat Ilias Spirlijadis potvrdio je ruskoj novinskoj agenciji TASS da je "sud odobrio zahtev Francuske za izručenje Vinika". Spirliadis je takođe otkrio da planira da se žali na odluku suda Vrhovnom sudu Grčke.

Prema CNN-u Grčka, sam Vinik je osporio odluku grčkog suda o izručenju Francuskoj, odbacujući navode francuskih vlasti koji su izdali nalog, u kojem je navodni vlasnik BTC-e optužen za "prevare" preko 100 ljudi u šest francuskih gradova od 2016. do 2018. godine. "Vinik je odgovorio da" je prenosio elektronski novac kroz platformu ", smatrajući to kao" legitimnim ličnim transakcijama".

Vinikov advokat Spirlijadis je uveravao ruski BBC da bi izručenje Francuskoj dovela do daljeg izručenja Sjedinjenim Državama, jer "inače SAD ne mogu da ga dobiju, pošto je proces izručenja bio blokiran".

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je komentar 13. jula kao odgovor na događaje, optužujući grčke vlasti da "nastavljaju da komplikuju odnose sa Rusijom". Ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da je zahtev Rusije za izručenje Vinika prioritetan u odnosu na Francuski, zaključujući da je "očigledno da Rusija ne može ostaviti ove akcije bez odgovora".

25. jula 2017. godine Vinik je uhapšen od strane grčke policije po nalogu Ministarstva pravde SAD-a nakon zatvaranja nekadašnje velike berze za kriptovalute BTC-e, navodno u vlasništvu Vinika.

Nakon što je saopštio da je nevin u septembru 2017. godine, Vinik je takođe negirao svoje učešće u hakovanju Mt. Gox-a 2011. godine kada je grupa eksperata za bitkoin bezbednost tvrdila da je Vinik imao direktnu vezu sa incidentom.

 

Pripremio: Nikola Tasić