Vrhovni sud Grčke doneo je odluku o izručenju vodećeg rukovodioca menjačnice BTC-e Aleksandra Vinika u Francusku. Kako izveštava novinarska agencija TASS 19. decembra.

Kao što je ranije rečeno, 39-godišnji ruski državljanin Vinik “gospodar bitkoina”, prvo je bio optužen od strane američkih vlasti, pronađen je i uhapšen u Grčkoj 25. jula 2017. godine, pod krivičnim optužbama za pranje novca u iznosu od 4 milijarde dolara u bitkoinu (BTC) preko menjačnice BTC-e.

Od tada su Francuska i Rusija tražile izručenje optuženog u vezi sa još nekoliko navodnih prevara. Kada je solunski sud odlučio da će Vinika izručiti Francuskoj, optuženi se žalio protiv ove odluke Vrhovnom sudu u zemlji.

Kako je saopštio TASS, Vrhovni sud je raspravljao o izručenju u Francusku 19. novembra, ali je prvobitno odložio donošenje presude za 29. novembar.

Nakon hapšenja 2017. godine, Vinik je sve vreme proveo u grčkom zatvoru, a i najavio je i štrajk glađu krajem novembra u znak protesta “arbitriranih” grčkih sudija. TASS navodi njegovu izjavu:

“ 24 dana sam se već izgladnjivao. Juče kada sam zadnji put bio u zatvoru izgubio sam 8 kilograma, kako su naveli u dokumentima, ali oni nisu od prvog dana počeli da me mere, već tek nakon trećeg dana, tako da sam izgubio 9 kilograma”

Vinik je navodno izjavio da će zaustaviti štrajk glađu samo ako bude izručen Rusiji.

Kao što je ranije obavešteno, advokati optuženog razmotrili su mogućnost da ako bude izručen Francuskoj to će rezultirati i izručenju Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon zatvaranja BTC-e u julu 2017. godine, SAD traži nadoknadu od 110 miliona dolara od BTC-e i još 12 miliona od Vinika kao učesnika u AML proceduri.

TASS navodi da će odluku o zahtevima za ekstradiciju doneti Ministarstvo pravde u Grčkoj, ili čak izvršna vlast.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova optužilo je grčke vlasti da “nastavljaju da komplikuju odnose sa Rusijom” i da bi trebalo da se da prednost ekstradiciji u Rusiju umesto u Francusku.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović