Vrhovni građanski i krivični sud u Grčkoj doneo je presudu o izručenju navodnog vlasnika BTC-e kripto menjačnice Aleksandra Vinika u Rusiju, kako bi se suočio sa nekoliko optužbi vezanih za sajber proneveru, saopštila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti u utorak, 4. septembra.

Formalna odluka o izručenju u Rusiju biće izdata 14. septembra i istog dana će stupiti na snagu.

Tokom saslušanja, Vrhovni sud će razmotriti zahtev Francuske o navodnom izručenju vlasnika BTC-e menjačnice.

RIA je izjavila da se Vinik složio o njegovom izručenju Rusiji. "Ovaj slučaj je sada na političarima i njihovoj volji", izjavio je njegov advokat Timofej Musatov.

U Sjedinjenim Državama, Francuskoj i Rusiji se trenutno raspravlja o lokaciji Vinikove ekstradicije. Nekoliko Grčkih sudova prethodno je donelo presudu u korist sve tri zemlje, dok je konačna odluka doneta od strane grčkog ministra pravde.

Vinnik je uhapšen od strane grčke policije još u julu 2017. godine, pošto ga je Ministarstvo pravde SAD osudilo za prevare i pranje novca u vrednosti od oko 4 milijarde dolara u BTC-u.

Francuska ga je naknadno optužila zbog "obmana preko 100 ljudi u šest francuskih gradova od 2016. do 2018. godine".

Istovremeno, ruska Vlada je takođe intervenisala u ovom slučaju, tražeći izručenje ruskog državljanina u svoju zemlju. Iznos prevare Vinika u Rusiji jednak je 667.000 rubalja (oko 9.800 dolara), objavila je RIA prošle godine.

Nekoliko dana pre završne rasprave na Vrhovnom sudu, Vinikov advokat Makarov optužio je francuske tužitelje da pokušavaju da ispitaju Vinika bez dozvole grčkih zvaničnika, objavio je prošle nedelje Cointelegraph.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić