Grčki Vrhovni sud potvrdio je zahtev Sjedinjenih Država za izručenje navodnog bivšeg operatera BTC-e Aleksandra Vinika.

Izveštaji od srede potvrđuju podršku slanja ugroženog ruskog državljanina u SAD, gde se suočava sa optužnicom za pranje novca.

Grčki ministar pravde će sada odlučiti o krajnjem ishodu, pri čemu se Rusija i SAD već nekoliko meseci međusobno bore oko pritvora za Vinika.

Ovaj potez predstavlja udarac samom Viniku, koji je podneo zahtev da bude upućen u svoju zemlju gde se traži za manji broj optužbi.

Od prvog hapšenja u Grčkoj u julu, BTC-e je prestala da postoji, reinkarnirajući se kao WEX. Pravne istrage su i dalje u toku, a američke vlasti zahtevaju kaznu u iznosu od 122 miliona dolara između berze i Vinika.

Odbijajući lično učešće izvan periferne "savetodavne" uloge, Vinik zadržava iskaz o svojoj nevinosti.

U oktobru niži Grčki sud preporučio je “zadovoljenje zahteva Rusije” za izručenje, dodajući da “nije imao razloga da ga ne preda Moskvi”.

“Vrhovni sud je u suštini prihvatio da našeg klijenta treba poslati  Sjedinjenim Državama”, rekao je Vinikov advokat u zvaničnim komentarima nakon rešenja.

“Naš klijent nije odgovorio. On je slušao odluku kako je pročitana... Sada je na ministru pravde da odluči kada i gde će naš klijent biti poslat.”


 

Pripremio: Nenad Ćurčić