Prehrambeni sektor je odgovoran za gotovo polovinu svih projekata lanaca snabdevanja zasnovanih na tehnologiji distribuiranog registra (DLT).

UCL: Namirnice se najviše prate pomoću DLT

Istraživanje koje je sproveo Centar za blokčein konzorcijum i blokčein u maloprodaji pri Univerzitetskom koledžu u Londonu pokazuje da prehrambena industrija ima najveći broj projekata praćenja lanaca snabdevanja zasnovanih na DLT-u. Prema izveštaju koji je objavljen 4. avgusta, gotovo polovina svih analiziranih projekata posluje u okviru prehrambene industrije, dok oko 15% posluje u zdravstvenoj i modnoj industriji.

Oko 39% radi u drugim, neodređenim oblastima. Među njima, istraživači su pronašli brojne nesektorske specifične projekte koji se odnose ili na funkcionalne specijalizacije (kao što su logistika ili lanac snabdevanja) ili industrijsko-agnostičke projekte koji su usmereni na slučaj upotrebe koji može da se primeni u više sektora.

71% fokusiranih projekata radi sa namirnicama

Od 105 projekata koje su proučavani, 49 je bilo fokusirano na dati sektor, a 71%, 35% i 43% su se koncentrisali samo na svoje operativne sektore u sektoru prehrambene robe, mode i zdravstva.

Number of DLT supply chain tracking projects

Broj DLT projekata praćenja lanaca snabdevanja | Izvor: UCL

Kako je juče objavio Cointelegraph, proizvođač automobila Volvo, u vlasništvu kineske automobilske grupacije Geely, proizveo je električne automobile sa kobaltom mapiranim na blokčeinu.

Krajem juna Walmart Kina je saopštio da kompanija planira da koristi blokčein za praćenje hrane pomoću lanaca snabdevanja kako bi se osigurala svežina namirnica koje se kvare.