Dok bitkoinov rast dostiže vrhunac, plemeniti metali poput zlata po prvi put beleže manji broj pretraga na Guglu u novom talasu trenda zvanog kriptovalute.

Kako je Blumberg objavio u utorak, termin za pretraživanje "kupiti bitkoin" sada je češći od termina "kupiti zlato", nanoseći "uvredu" zlatu čija unca sada vredi manje nego bitkoin po prvi put ove godine.

"Sa američkom trgovinskom berzom, koja postavlja sve veće i veće cene bitkoina iz dana u dan, nije iznenađenje da se cena zlata po malo povukla", navodi se u citatu Adrijena Eša, direktora BullionVault-a iz Velike Britanije.

"Nekim investitorima je pažnju omela buka koja se stvara oko bitkoina i drugih kriptovaluta."

Pregled profita trgovanja zlatom za 2017. godinu čini jednostavnijim slučaj da li je bitkoin investicija godine, a savet finansijskih komentatora odzvanja u relevantnim medijima.

Eš je dodao da je BullionVault zabeležio 30% pada u oktobru u odnosu na godišnji prosek. Trend od 6% pada cene zlata dolazi nakon najveće ovogodišnje cene koja je zabeležena u septembru.

U međuvremenu, industrija dragocenih metala dobija inovaciju od blokčein tehnologije.

Cointelegraph je izvestio ovog vikenda kako je Rojal Mint u Velikoj Britaniji uspešno prošao sistem praćenja vezanog za zlato koristeći blokčein, sa 50.000 blokova koji su već verifikovani pre javnog lansiranja.


 

Pripremio: Bojan Zečević