Deset trgovaca kriptovaluta će podneti tužbu Okružnom sudu u Tokiju 15. februara, protiv kripto menjačnice Coincheck zbog obustavljanja isplata, preneo je Rojters 13. februara.

Japanska menjačnica zamrzla je sva povlačenja nakon što je prošlog meseca izgubila 530 miliona dolara u NEM-u.

Advokat tužioca Hiromu Mokizuki izjavio je za Rojters da će zahtevati od Coincheck-a da dozvoli trgovcima da povuku svoj kripto u novčanik izvan menjačnice i da će se pojaviti i druga tužba zbog štete nastale zbog hakovanja.

Mokozuki je 12. februara putem tvitera objavio da je Coincheck dopustio povlačenje jena, što znači da je jedan od četiri zahteva rešen:

Coincheck je 27. januara, dan nakon hakerskog napada objavio da je u planu povraćaj sredstava korisnicama koji su izgubili NEM.

Japanska agencija za finansijske usluge (FSA) sprovela je inspekciju Coincheck-a 2. februara, ranije nego što je bio krajnji rok (13. februara), kako bi se promenio sistem sigurnosti radi sprečavanja sličnih događaja u budućnosti. Sada sve menjačnice kriptovaluta u Japanu moraju da podnesu izveštaj o sigurnosnom sistemu u FSA.

Japanska vlada je među prvima koja je prihvatila kriptovalute. Zemlja je priznala bitkoin kao metod legalnog plaćanja u aprilu 2017. godine i aktivno reguliše tržište kontrolisanim izdavanjem licenci za menjačnice kriptovaluta.

Zemlja je “prigrlila” kriptovalute i kripto regulacije kao odgovor na još jedan  Mt. Gox hakerski napad koji se dogodio 2014. godine, kada je oko 480 miliona dolara nestalo iz do tada “nedodirljive” japanske menjačnice. Coincheck hakerski napad je sada najveći koji se dogodio još od Mt.Gox-a.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić