Hakeri su napali i oborili Sakramentov Regional Transit (SacRT) sistem tražeći otkup od jednog bitkoina, da bi prestali sa napadima. Napad je izbrisao važne programe koji su neophodni za planiranje ruta autobuskih linija, kao i raspoređivanje službenika za pružanje usluga.

Začuđujuće, hakeri su tražili jedan bitkoin da bi prestali sa napadima i omogućili računarskom timu SacRT da povrati kontrolu nad svojim sistemom. Navodna poruka koju su poslali hakeri:

"Zdravo, uvek ćemo napadati vaš sajt, mi smo hakeri. Mi možemo svašta da uradimo. Platite nam sada da prestanemo sa napadima."

Sam hakerski napad je podigao svest i SacRT je uklonio sve svoje opcije plaćanja kreditnim karticama sve dok se ne postigne potpuna sigurnost. Možda će potrajati nekoliko dana dok se sistem ne vrati na mrežu i ne postane opet kompletno funkcionalan.

Hak i otkup su čudni iz razloga što su zahtevi toliko mali. Ostali hakovi ove godine su uključivali velike svote novca. HBO, Wipro, i Equifax su se suočavali sa ucenama od 250.000 dolara do čak više od 75 miliona dolara. Izgleda da se SacRT hakeri mogu kupiti za relativno malu količinu iako uzrokuju mnogo poremećaja.


 

Pripremio: Bojan Zečević