Tviter nalog belgijske neprofitne organizacije je hakovan i pretvoren u lažni nalog američke kritpo berze Coinbase. Lažni nalog je objavio lažnu nagradnu igru u jednom tvitu 9. januara, koji je sada obrisan, jer navodno slave rast korisnika na Coinbase-u.

Prevaranti su ciljali nalog Federacije preduzeća Belgije (FEB), neprofitne organizacije koja ima za cilj da promoviše interese belgijskih preduzeća.

Nakon što su preuzeli kontrolu na FEB tviter nalogom, prevaranti su izmenili nalog tako da izgleda da ima veze sa Coinbase-om. Opis naloga je glasio “Zvanični Coinbase nalog za promociju” zajedno sa linkom ka zvaničnom sajtu, a slike naloga su bile izmenjene sa Coinbase simbolima.

Prevaranti nisu uspeli da promene korisnički naziv tviter naloga, koji je ostao @VBOFEB, kombinacija skraćenice na francuskom i holandskom jeziku.

Slika hakovanog FEB Tviter naloga koji se predstavlja kao Coinbase nalog za promociju, 9. januar

U vreme pisanja članka, simboli Coinbase-a su uklonjeni sa tviter naloga, dok retvitovi sa zvaničnog naloga Coinbase-a ostaju na početnoj stranici naloga.

Slika FEB Tviter naloga 9. januara

Tvit o lažnoj nagradnoj igri imitira čestu prevarantsku šemu na Tviteru, koja podstiče pratioce da šalju malu količinu kripta kako bi dobili još veću količinu. Tvit prevaranta podstiče korisnike da učestvuju u lažnoj nagradnoj igri u vrednosti od 3.000 BTC-a, navodno u čast rasta korisničke baze do “preko 30.000.000 korisnika.”

Slika lažnog Coinbase tvita koji promoviše lažnu nagradnu igru

Uz korisničkog imena Tviter naloga, drugi znaci da je nagradna igra i nalog prevarantska šema uključuju nedosledno formatiranje brojeva kao i gramatičke greške.  

U oktobru, Ran Nojner, voditelj CNBC emisije Crypto Trader, otkrio je da je broj korisnika na Coinbase-u dostigao 25 miliona u to vreme, sa 600.000 aktivnih korisnika koji redovno trguju.

U vreme pisanja, FEB nije odgovorio na zahtev Cointelegraph-a za komentar.

U lažnim kripto nagradnim igrama, prevaranti se obično predstavljaju kao industrijski igrači, kao što su Čarli Li ili Ilon Mask, menjajući po koji karakter u originalnom nazivu imena kako bi prevarili korisnike.

 

Pripremio: Marko Mihajlović