Binance, jedna od najvećih kripto berzi po dnevnom obimu trgovanja, doživela je napad na bezbednosni protokol 7. maja, prema saopštenju koje je 7. maja objavio Cointelegraph.

Prema navodima sa Binance-a, hakeri su koristili razne taktike, uključujući fi[ing i viruse da bi dobili veliki broj 2FA kodova i API ključeva pored drugih informacija.

Jedna transakcija je bila pogođena, a hakeri su mogli da povuku 7.000 bitkoina (BTC) u vrednosti od 40.705.000 dolara.

U pismu na internet stranici Binance-a, izvršni direktor Čangpeng Žao navodi da su bitkoini povučeni sa njihovog hot novčanika, koji sadrže samo 2% ukupnih berzanskih fondova. Žao tvrdi da ostali Binance novčanici nisu ugroženi.

Binance će obustaviti sve uplate i isplate dok sprovodi bezbednosne provere svojih sistema, za koje Žao procenjuje da će potrajati do nedelju dana. Trgovanje će i dalje biti aktivno i trgovci će moći da prilagode svoje pozicije. Žao navodi:

„Molim vas, takođe razumite da hakeri još uvek mogu da kontrolišu određene korisničke naloge i da ih u međuvremenu koriste da utiču na cene. Mi ćemo pažljivo pratiti situaciju. Ali mi verujemo da su povlačenja onemogućena, nema mnogo motiva za hakere da utiču na tržišta.”

Žao dodaje da će voditi Tviter AMA (pitaj me šta god hoćeš) kako bi odgovorio na pitanja iz zajednice.

Binance će da koristi svoj Fond bezbednosnih sredstava za korisnike (SAFU) da pokrije incident. Ta berza je u julu 2018. godine kreirala fond kao vrstu hitnog osiguranja. Binance izdvaja 10% svojih ukupnih naknada za trgovanje za finansiranje SAFU fonda.


 

Pripremio: Nikola Mosurović