Kraljevska banka Kanade (KBK) koristi Hajperledžer zasnovan na blokčeinu za međubankarska poravnanja između SAD i Kanade.

Martin Vildberger, izvršni potpredsednik za inovacije i tehnologiju, je izjavio da ova tehnologija “senči” registar za nadgledanje transakcija na “nekoliko nedelja”.

Ovaj potez označava najnoviji ulaz Hajperledžera u sektor tradicionalnog plaćanja, pri čemu mnoge velike organizacije širom sveta već koriste blokčein zbog uštede vremena i novca, a istovremeno poboljšavaju sigurnost.

Suprotno

KBK, koja pominje takozvanu “tehnologiju distribuiranog registra”, u suprotnosti je sa odlukom kanadske centralne banke iz maja ove godine da ne koristi blokčein za svoja domaća plaćanja.

“Želeli smo da ga postavimo kao zasenčen registar kako bismo mogli da demonstriramo naše liderstvo u iskorištavanju blokčein tehnologije, istovremeno prepoznajući da je tehnologija još uvek u fazi usvajanja”, dodao je Vildberger.

Početkom meseca, vlasti su odobrile prvi registrovani fond vezan za kriptovalute u vlasništvu First Block Capital.

Istovremeno, centralna banka je uputila upozorenje u vezi ICO projekata, zbog čega je kanadska platforma za razmenu poruka Kik stavila na čekanje lokalne investitore tokom sopstvene inicijalne ponude novčića u vrednosti od 98 miliona dolara.