Koristi se za kupovinu droge na Dark Web-u, mogao bi da predstavlja budućnost bankarstva i okupio je mnoge velike umove koji ga proučavaju – Bitkoin predstavlja rezličite stvari za različite ljude. Postoji i grupa ljudi koja ga sve više koristi za iznudu.

Bitkoin se već neko vreme koristi kod ransomware-a, malware-a koji ograničava pristup kompjuterskim fajlovima dok se otkupnina ne plati. Međutim, novi izveštaj firme Recorded Future ukazuje na povećano interesovanje kriminalaca za bitkoin kao način iznude novca pri raznim vrstma napada.

Tajler Bredšo, inženjer u Recorded Future firmi, izjavio je za Cointelegraph:

"Prihvatanje bitkoina kao sredstva iznude od strane hakera će nastaviti da raste."

Izveštaj prati kako je grupa DD4BC sprovela niz DDoS napada na razne organizacije sa ciljem da  običnim korisnicima ograniči pristup servisima.

Ko stoji iza ovih napada?

Napadači koji se kriju iza imena "DDOS for Bitcoin" organizuju napade i traže isplatu u bitkoinima kako bi napde obustavili.

Grupa je privukla dodatnu pažnju kada su se pojavile druge grupe koje su počele da kopiraju ovaj princip “poslovanja”, dodao je Bredšo. Druga grupa, koja se naziva “Armada Collective” naglo je ojačala, koristeći istu strategiju kao DD4BC i Recorded Future je objabio da su na Dark Web-u počela da se prodaju uputstva za sprovođenje ovakvih napada.

Zastrašivanje DDoS napadima je ponekad davalo rezultate, obzirom na to da su napadači često tražili sume koje nisu preterano velike, uglavnom od 10 do 200 bitkoina.

Grupa Armada Collective je vremenom povećala “tarifu”, pa su nedavno tražili od 3 Grčke banke da plate po čak 20.000 bitkoina. Iako su tokom određenog perioda banke bile izložene velikim problemima u poslovanju, sve su odbile da plate i pojačale su svoje sigurnosne sisteme da bi sprečile ovakve napade u budućnosti.

"Ipak, DDOS napadači nastavljaju da napreduju i da se razvijaju. Iako su ovakve vrste iznuda već dugo prisutne, korišćenje bitkoina kao valute za plaćanje privlači nove hakere u ovu oblast.," zaključeno je u izveštaju.

Pričajući za Cointelegraph, Bredšo je rekao da je anonimnost kriptovaluta prilično primamljiva za one koji koriste digitalne ucene. Prethodno se uglavnom za takve stvari koristio keš, pa su kriminalci bili značajno više izloženi opasnosti da će biti uhvaćeni.

Zašto znamo da je transakcije moguće pratiti

Bitkoin, nasuprot mnogim mišljenjima, nije ni izbliza toliko anoniman koliko se priča. U više navrata državni organi su uspevali da praćenjem bitkoina dođu do kriminalaca. Bivši FBI agent, Ilvan Jum, pratio je 3.760 bitkoina do ilegalne online berze Silk Road, pa odatle do kompjutera njenog kreatora Rosa Ulbrihta.

To je bio jedan od dokaza da je Ros Ulbriht bio vlasnik Silk Road berze, zbog čega je na kraju osuđen na doživotnu robiju.

Taj slučaj ipak nije obeshrabrio grupe kao što su DD4BC i Armada Collective da nastave da koriste bitkoin kao sredstvo iznude u svojim napadima.